Kenmerken
Juridische vorm:
Gemene rekening
Categorie:
Overige
Regio:
Nederland
Objecten:
1
Verwacht rendement:
10,32% *, waarvan 8,09%* direct en 2,32%* indirect
Aantal participaties:
1580
Prospectus goedgekeurd:
N.V.T.
Vergunning AFM:
Ja,
Lid branchevereniging:
Forumvast
Doelstelling
Beleggers wordt de mogelijkheid geboden om deel te nemen in het fonds Homburg MediArena. Het fonds heeft als doelstelling het behalen van rendement door middel van het rechtstreeks of middellijk verkrijgen, (actief) beheren en vervreemden van het voortdurende recht van erfpacht op het perceel grond, plaatselijk bekend als MediArena 9 en 10, 1115 SP Duivendrecht (volgens kadastrale berichten plaatselijk bekend MediArena 2, 1115 SP Duivendrecht), kadastraal bekend gemeente Ouder-Amstel, sectie B nummer 4179 en sectie B nummer 4180, welk recht mede omvat de rechten van de erfpachter op dat perceel grond gestichte gebouw ‘MediArena’ (het "object").
Het object betreft een studiocomplex. Het studiocomplex bestaat uit de begane grond, twee verdiepingen en een kelder. De verhuurbare vloeroppervlakte bedraagt 5.305 vierkante meter studioruimte, 5.173 vierkante meter bedrijfsruimte voor opslag en 2.020 vierkante meter additionele ruimte (kleedruimte, vergaderruimte en kantoorruimte). Er zijn in totaal drie studio’s aanwezig waarbij studio 1 met een vloeroppervlakte van circa 2.500 vierkante meter een capaciteit heeft van circa 1.050 bezoekers. De studio’s zijn ontwikkeld op basis van de hoogste normen en behoren tot de meest moderne studio’s van Europa.
Het object maakt onderdeel uit van een complex bestaande uit kantoren, studio’s en een ondergrondse parkeergarage dat door G&S Vastgoed B.V. is ontwikkeld en in zijn geheel op 1 juni 2010 is opgeleverd. Het kantoorgedeelte met parkeergarage en het studiogedeelte zijn juridisch gesplitst. Het kantoorgedeelte en de parkeergarage zijn recentelijk aangekocht door de Zwitserse bank Credit Suisse. Het deel van het gebouw waarin Homburg MediArena investeert, omvat het studiogedeelte met additionele ruimte en bedrijfsruimte voor opslag.
Het complex wordt gehuurd door het multimedia- en televisieproductiebedrijf Endemol Nederland Holding B.V. (“Endemol”), welke het zal aanwenden als haar nieuwe hoofdkantoor en voor haar studio’s. Het huurcontract loopt tien jaar en kent een viertal verlengingsopties van vijf jaar.
* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Voor dit product is een financiële bijsluiter opgesteld met informatie over het product, de kosten en risico’s. Vraag erom en lees hem voordat u het product koopt.
Aan dit product zijn bepaalde kosten en risico’s verbonden, zoals, maar niet uitsluitend, het risico dat het huurcontract wordt beëindigd en het risico dat de waarde van het studiocomplex zal dalen. Raadpleeg hiervoor het prospectus. Het prospectus en de financiële bijsluiter zijn opvraagbaar ten kantore van Homburg Capital op via de website www.homburg.nl.
Vastgoedvergelijker BV adviseert u altijd het prospectus te raadplegen
Fondsaanbieder
De Beheerder maakt deel uit van de Homburg groep, een groep internationale, vastgoed georiënteerde ondernemingen met kantoren in Canada, de Verenigde Staten en Europa. De onderneming is actief in vastgoedbeleggingen, vastgoedontwikkelingen en financiële dienstverlening.
Trackrecord
Homburg Capital
Initiatiefnemer en beheerder van Homburg MediArena is Homburg Capital, met statutaire zetel te Soest en kantoorhoudende te Enschede. Homburg Capital is opgericht op 4 juni 1999.
Homburg Capital maakt deel uit van de Homburg groep, een groep internationale, vastgoed georiënteerde ondernemingen. Haar kantorennetwerk bevindt zich in Canada, de Verenigde Staten en Europa.
Download hier het trackrecord.
Vastgoedvergelijker BV adviseert u altijd het prospectus te raadplegen
Huurdersoverzicht
De huurder van het object is Endemol. Endemol is ontstaan uit de fusie in 1994 tussen de televisieproductiebedrijven van Joop van den Ende en John de Mol. Deze samenvoeging creëerde een groot TV, crossmedia-platform en digitaal productiebedrijf.
Endemol is wereldwijd gevestigd in meer dan 25 landen. Sinds 2002 is Endemol als onafhankelijke producent ook actief in de Verenigde Staten en werkt zij samen met diverse netten en kabel kanalen. Endemol richt zich ook op groeiende markten, zoals het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Er zijn wereldwijd ruim 5.000 medewerkers voor Endemol werkzaam. Circa 80% hiervan zijn betrokken bij de ontwikkeling van programma’s.
De drie gebieden waar Endemol zich op richt zijn (i) ‘scripted’ zoals drama, soaps en comedies waarvoor een vastgestelde structuur en script zijn vastgesteld, (ii) ‘non-scripted’ zoals reality TV, entertainment, game shows en talentenshows en (iii) ‘Digital Media’ zoals ringtones, wallpapers voor de PC en participatie TV. Voorbeelden van scripted programma’s zijn ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ en ‘Onderweg Naar Morgen’. ‘Big Brother’ en ‘Deal or No Deal’ zijn voorbeelden van non-scripted programma’s.
Endemol produceert 40.000 uur televisie per jaar die over meer dan 400 netwerken worden uitgezonden. Bekende programma’s geproduceerd door Endemol zijn ‘Deal or No Deal’, ‘Wipe Out’, ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ en ‘Big Brother’. Het programma ‘Big Brother’ is in meer dan 30 landen uitgezonden en trok in 2009 meer dan 320 miljoen kijkers.
In april 2009 heeft Endemol Southern Star aangekocht, één van de grootste wereldwijde distributeurs van Engelstalige televisieprogrammering. Gebruikmakend van de bibliotheek van Southern Star, variërend van drama tot televisie voor kinderen, is het voor Endemol mogelijk om een extra 20.000 uur aan televisie per jaar te verspreiden in aanvulling op de 40.000 uur die reeds door lokale verkoopactiviteiten worden geproduceerd. Endemol heeft tevens in mei 2009 het Nederlandse televisieproductiebedrijf Haagse Bluf TV Produkties B.V. aangekocht. In november 2009 heeft Endemol de Britse productiebedrijven Tiger Aspects Holdings Ltd, Darlow Smithson productions Ltd en Tigress production Ltd gekocht, welke tevens een breed scala aan televisieprogramma’s en films produceren.
Fondsinvesteringen
De totale investering van het fonds bedraagt 13.890.019 euro (inclusief kosten). Het benodigde eigen vermogen van 7,9 miljoen euro zal door de deelnemers worden verschaft. Het restant van 5.990.019 euro, wordt aangetrokken door een bankfinanciering met hypothecaire zekerheid. De afgesloten hypothecaire leningsvoorwaarden zijn definitief en omvatten een looptijd van vijf jaar met een vaste rente van 4,3% per jaar.
Rendementen
Het geprognosticeerde totaal rendement vóór belastingen over het ingelegde eigen vermogen bedraagt 10,32% enkelvoudig op jaarbasis. Dit rendement is opgebouwd uit: (i) een verwacht exploitatierendement van 8,09% (Direct beleggersrendement), en (ii) een verwacht verkoopresultaat van 2,23% (Indirect beleggersrendement).
Bij de berekening van dit rendement is uitgegaan van verschillende veronderstellingen. Afwijkingen in deze veronderstellingen hebben invloed op het verwachte rendement. Voor meer gedetailleerde informatie over het verwachte rendement wordt verwezen naar het prospectus.
De Internal Rate of Return (IRR) beleggers is het jaarlijkse rendementspercentage waarbij de contante waarde van de uitkeringen aan de deelnemer gedurende de (beoogde) looptijd van het fonds precies gelijk is aan de oorspronkelijke inleg van de Deelnemer. Het fonds streeft naar een IRR beleggers van 9,87% per jaar. De IRR beleggers is berekend zonder rekening te houden met 3% emissiekosten die door de deelnemers is vergoed aan Homburg Capital.
Om een zo groot mogelijke betrokkenheid bij een goed resultaat te bewerkstelligen deelt de beheerder mee in het exploitatie- en verkoopresultaat. Dit is echter alleen het geval indien de deelnemers na verkoop van het object ten minste de initiële inleg van de participaties en een jaarlijkse IRR van gemiddeld 10% hebben ontvangen. In dat geval zal het meerdere voor 70% toekomen aan de deelnemers en voor 30% aan de beheerder.
Dividendbeleid
De beheerder is voornemens, na verkregen goedkeuring van de bewaarder, binnen 30 werkdagen na afloop van elk kwartaal (en voor de eerste keer binnen 30 werkdagen na 31 december 2010), de netto-opbrengst namens de bewaarder uit te keren aan de deelnemers. Uitkeringen geschieden aan de deelnemers naar rato van het aantal participaties.
Download hier het exploitatieoverzicht.
Juridische Aspecten
Het fonds is een beleggingsinstelling en heeft de vorm van een besloten fonds voor gemene rekening. Het fonds is een contractuele regeling tussen Homburg Capital in haar hoedanigheid als beheerder, Stichting Homburg MediArena, een stichting naar Nederlands recht opgericht met als enig doel op te treden als bewaarder van het fonds (de "bewaarder"), en elk van de beleggers die deelnemen in het fonds (de "deelnemers"). Het fonds is dus geen rechtspersoon onder de Nederlandse wet, maar een contractuele regeling waarvan de inhoud bepaald wordt door de voorwaarden van beheer en bewaring van het fonds (de "fondsvoorwaarden"), zoals opgenomen in bijlage 1 bij het prospectus.
Het fonds is opgezet in de vorm van een besloten fonds voor gemene rekening, zodanig gestructureerd dat het fonds fiscaal transparant wordt geacht waardoor het niet zelfstandig belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting.
Het fonds zal maximaal 1.580 participaties uitgeven van EUR 5.000 elk. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor de betreffende participaties in het fonds. Participaties luiden uitsluitend op naam. Er worden geen participatiebewijzen uitgegeven. Alle participaties vertegenwoordigen een zelfde belang in de netto vermogenswaarde van het fonds en hebben dezelfde rechten. De bewaarder heeft ten doel het optreden als bewaarder in de zin van de Wet op het financieel toezicht ("Wft") ten behoeve van het fonds, alsmede het verrichten van alles wat met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, een en ander met inachtneming van de fondsvoorwaarden.
De bewaarder zal de fondsactiva en de fondspassiva verkrijgen en houden ten titel van beheer en bewaring voor rekening en risico van de deelnemers. Daarnaast is de bewaarder belast met de administratie van het fonds en houdt zij tevens een register bij waarin de namen, adressen, datum van verkrijging en alle overige informatie van de deelnemers die door de beheerder noodzakelijk wordt geacht worden vastgelegd. Het register vormt sluitend bewijs jegens de deelnemers van het aantal door hen gehouden participaties.
Het juridisch organogram is een onderdeel van het prospectus en dient gezien te worden in samenhang met de rest van het prospectus. Een kopie van het prospectus alsmede de financiële bijsluiter zijn verkrijgbaar op www.homburg.nl en kosteloos opvraagbaar ten kantore van Homburg Capital.
Download hier het juridisch organogram.
Vastgoedvergelijker BV adviseert u altijd het prospectus te raadplegen
Risicofactoren
Beleggen in het fonds brengt bepaalde risico’s met zich. De risicofactoren omvatten onder andere economische, regelgevende, financiële, fiscale en politieke ontwikkelingen die de investering in het object ongunstig kunnen beïnvloeden. Deze risico’s kunnen zelfs leiden tot een geheel of gedeeltelijk verlies van de investering van de deelnemer. Voor een nadere beschrijving van de risico’s wordt verwezen naar het hoofdstuk "risicofactoren" van het prospectus. Potentiële beleggers dienen dit hoofdstuk "risicofactoren" en de overige informatie in het prospectus, waaronder de financiële bijsluiter, grondig te bestuderen alvorens te besluiten in het fonds te beleggen. De financiële bijsluiter is opgenomen in het prospectus.
De belegging is in het bijzonder gericht op de Nederlandse particuliere belegger met een zekere vermogensbuffer. Deelnemers wordt dringend geadviseerd overleg te voeren met hun eigen beleggingsadviseur om te bezien of het profiel van de belegging past bij het persoonlijk risicoprofiel en het doel waarvoor wordt belegd. De persoonlijke fiscale situatie van een deelnemer wordt bepaald door vele factoren en kan derhalve afwijken van hetgeen in het prospectus is vermeld. Daarom wordt advisering door de eigen belastingadviseur over de fiscale effecten van deelname in het fonds eveneens aanbevolen.
De risico’s en prognoses zijn door het fonds met de huidige kennis opgesteld aan de hand van de meest recente gegevens en omstandigheden en hebben betrekking op gebeurtenissen die afhankelijk zijn van omstandigheden die zich in de toekomst al dan niet zullen voordoen. Bij de verhuur van vastgoed en in de vastgoedmarkt in het algemeen kunnen zich echter onvoorziene situaties voordoen waardoor de werkelijke risico’s wezenlijk kunnen afwijken van de hierna beschreven risico's waardoor deze beschrijving niet limitatief is.
-Rendementsrisico
-Kredietcrisis
-Marktrisico
-Overdrachtsrisico
-Renterisico
-Spreidingsrisico
-Inflatierisico
-Financieringsrisico
-Looptijd- en exitrisico
-Verhuurrisico en alternatief gebruiksrisico
-Onderhoudsrisico
-Kostenrisico
-Verzekeringsrisico
-Lock-up risico
-Terugbetalingsrisico
-Bezwaringsrisico
-Wet- en regelgevingsrisico
-Milieurisico
Vastgoedvergelijker BV adviseert u altijd het prospectus te raadplegen