Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Beleggingsmarkt

Voor elk segment geldt dat er vraag blijft naar goed gepositioneerde en kwalitatief goede objecten die voor lange tijd verhuurd zijn aan een solide partij voor een goede prijs. Omdat dergelijk aanbod schaars is, is de beleggingsmarkt gestagneerd: vergeleken met 2010 is er een kwart minder in vastgoed belegd. Het investeringsvolume van 2011 was minder dan 5 miljard euro. Daarmee is het dieptepunt in tien jaar bereikt. De terughoudendheid van beleggers is grotendeels te wijten aan een gebrek aan financieringsmogelijkheden en een verschraling van de vastgoedmarkt vanwege de hoge leegstand.

Op de kantorenmarkt staat bijna 2 miljoen m2 meer dan drie jaar leeg. Dit wordt ook wel structurele leegstand genoemd. Op de hele markt dreigt de leegstand op te lopen naar 8 miljoen m2, terwijl de totale voorraad 48 miljoen m2 bedraagt. Eigenaren, veelal beleggers, moeten op de waarde van deze leegstaande objecten afboeken. Dat gaat om een afwaardering van in totaal ongeveer 10 miljard euro. Bij structureel leegstaande kantoren moet zelfs meer dan 25 procent van de waarde worden afgeboekt. Door het structurele overaanbod en krimpende en bezuinigende organisaties dalen de huurprijzen en ligt de markt onder druk. Beleggers kampen met forse afwaarderingen, gedwongen verkopen en een gebrek aan vreemd vermogen. Ook bij herfinancieringen levert dit problemen op.

Onlangs heeft belegger Uni-Invest geprobeerd ruim 200 objecten – 1,1 miljoen vierkante m2 – uit een kantorenportefeuille te veilen. Zelfs tegen een korting van 40 procent is dit mislukt. Uni-Invest is gedwongen zijn objecten te verkopen door herfinancieringsproblemen. Deze mislukte transactie laat zien dat er nog veel op zwakkere kantorenbezittingen moet worden afgeboekt.

Tot voor kort was winkelvastgoed favoriet bij beleggers. Crisis of niet, mensen moeten blijven eten en nieuwe producten en kleding kopen, was de theorie. Door de opkomst van internetshoppen gaat dit niet meer op. Er is nog steeds wel veel vraag naar winkels, maar dan moet het wel gaan om grote objecten aan de hoofdwinkelstraten van grote steden. Dit is dan ook een schaarse markt.

Woningen, met name appartementen, worden steeds populairder bij beleggers. Dit komt door de verwachte bevolkingsgroei van de komende jaren en de schaarse grond op populaire plekken, zoals binnensteden. Met de trend dat jongeren steeds eerder en langer op zichzelf gaan wonen, groeit de vraag naar betaalbare starterswoningen.

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws