Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aanbeveling Klaas Kroot

Kantoren
Van de verschillende beleggingsvormen is de kantorenmarkt er niet een om direct in te stappen. Al jaren is er sprake van een structureel overaanbod en dat zal volgens mij minimaal tien jaar nodig hebben om te verdwijnen. De kantoren bieden uiteraard wel kansen voor investeerders die zelf een invulling aan het gebouw kunnen geven, bijvoorbeeld met huurders. In dat geval zijn er fraaie kansen aangezien de panden nu voor een lage prijs verkocht worden. Het komt zelfs voor dat dit onder de grondwaarde is. Wie dan de mogelijkheden heeft om een jaar of tien te overbruggen, doet ook een interessante belegging aangezien de grondwaarde, zeker binnenstedelijk, naar mijn mening niet zal dalen. De kans is ook nog eens groot dat de leegstand tegen die tijd door de markt en de overheid is weggewerkt. Pas dan wordt de kantorenmarkt weer echt
interessant.

Woningen
De woningmarkt is ronduit slecht en de onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek maakt het er al helemaal niet beter op. De kans dat de huizenprijzen nog behoorlijk zullen dalen is groot, zeker als je ziet hoeveel een woning hier nog kost in vergelijking met de ons omringende landen. Door de hypotheekrente aftrek zijn de huizenprijzen hier structureel te hoog. Wie kansen zoekt op de huizenmarkt, doet er goed aan over de grens te kijken. In Duitsland is de aankoopprijs gehalveerd en zijn de rendementen fors hoger. Wel is het een uitdaging om de juiste locatie te vinden.

Winkelpanden
Op toplocaties zijn winkelpanden een mooie en solide aankoop. Buiten deze A-locaties staan de winkelruimtes flink onder druk door vergrijzing en internetshoppen. Wie een ruimte wil aankopen op een B- of C-locatie doet er goed aan van te voren grondig onderzoek te doen. Wie de markt goed kent en een sterk netwerk heeft, heeft op minder geschikte locaties zeker een voorsprong op bijvoorbeeld de pensioenfondsen, die ook veel in winkelpanden beleggen. Wie goed oplet kan op goede locaties met een lage huur en een goede bereikbaarheid een mooie aankoop doen. Het gevaar zit bij winkelpanden vooral in het middensegment.

Bedrijfsruimte
De bedrijfsruimtemarkt laat op onderdelen groei zien. Zo is in bijvoorbeeld de regio Tilburg en Eindhoven de logistieke sector groeiende waardoor de vraag naar geschikte ruimtes daar toeneemt. In kleinere plaatsen zijn er kansen voor ruimtes die geschikt zijn voor het groeiende aantal zzp’ers. Bedrijfsruimtes hebben over het algemeen geen lange levensduur. Gebouwen gaan regelmatig al na vijf of tien jaar tegen de vlakte. Dit, en het feit dat gemeenten minder bedrijventerreinen realiseren, zorgt ervoor dat de overcapaciteit veel sneller opdroogt dan in andere sectoren. De aankoopprijs zit daardoor vaak tegen de grondwaarde aan wat de risico’s verkleint. De bedrijfsruimtemarkt is conjunctuurgevoelig: zodra de economie aantrekt, stijgt de vraag direct. Desondanks zal het de komende tijd voor bedrijven lastig zijn om aan bedrijfsfinanciering te komen. Huren wordt daardoor een stuk aantrekkelijker. Een goede bereikbaarheid staat bij bedrijfsruimtes voorop, het vinden van de juiste locatie is dus een absolute voorwaarde.

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws