Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Juridische structuren en fiscale aspecten

Er zijn verschillende manieren waarop belegd kan worden in onroerend goed. In dit hoofdstuk gaan we hier wat dieper op in. Ook de belangrijkste fiscale aspecten van elk van de constructies komen aan bod.

Overdrachtsbelasting
Het is belangrijk om te weten dat over alle aankopen van onroerende zaken in Nederland 6 procent overdrachtsbelasting wordt geheven. Voor woningen is de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd naar twee procent. Deze maatregel is ingegaan op 15 juni 2011 en loopt vooralsnog tot 1 juli 2012. Dit geldt zowel voor onroerend goed als bij het aanschaffen van rechten zoals appartementsrecht. Daarnaast kan het aankopen van aandelen in een onroerend goed-lichaam ook als verkrijging van onroerend goed worden aangemerkt. Een onroerend goedlichaam is een structuur waarvan het doel is het verkrijgen, vervreemden en exploiteren van onroerende zaken en waarvan de bezittingen voor meer dan zeventig procent bestaan uit in Nederland gelegen onroerende zaken of rechten op onroerende zaken.

Structuren
Er zijn verschillende structuren die het beleggen in vastgoed voor de particuliere belegger aantrekkelijk maken. Zo kan een pand worden gekocht door een natuurlijk persoon of door een rechtspersoon. Het verschil zit vooral in de vrijheid van handelingen; rechtspersonen worden door de wet- en regelgeving beperkt, maar hebben ook voordelen ten opzichte van natuurlijke personen met betrekking tot aansprakelijkheid.

Een natuurlijk persoon is een juridisch begrip met als definitie: een natuurlijk persoon (mens van vlees en bloed) is bevoegd om als zelfstandig rechtssubject aan het rechtsverkeer deel te nemen. Met andere woorden, een natuurlijk persoon kan zonder hulp van anderen eigenaar zijn van goederen, overeenkomsten sluiten, testamenten opstellen, huwen en ouderlijke macht over kinderen hebben.

Rechtspersonen zijn door het recht geconstrueerde structuren die ook als rechtssubject aan het rechtsverkeer kunnen deelnemen. Voorbeelden zijn verenigingen, stichtingen, naamloze en besloten vennootschappen. Deze rechtspersonen mogen wel vermogensrechtelijke rechten en verplichtingen hebben zoals eigenaar zijn en overeenkomsten sluiten, maar zij mogen geen rechten en verplichtingen uitoefenen op het gebied van personen en familierecht, tenzij de wet dit anders bepaalt. Zo kan een rechtspersoon bijvoorbeeld niet huwen en geen testament opstellen, maar een rechtspersoon kan wel erfgenaam zijn. Verschillende soorten rechtspersonen komen in dit hoofdstuk aan de orde.

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws