Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aanbeveling Klaas Kroot

De opzegtermijn speelt een belangrijke rol bij het huurcontract, immers: hoe langer de termijn, hoe meer tijd om een nieuwe huurder te zoeken en zo leegstand te voorkomen. Dat tegenwoordig veel kortlopende contracten worden afgesloten, hoeft dus niet zo erg te zijn als de opzegtermijn maar lang genoeg is. Dit kan een kortlopend contract zelfs interessanter maken dan een langlopend met een korte opzegtermijn.

Hou er bij het huurcontract rekening mee dat de opzegtermijn niet voor beide partijen even makkelijk is te gebruiken. Zeker bij winkelpanden en horecagelegenheden is het voor de verhuurder vaak moeilijk om het contract op te zeggen. Het is dus van belang om voor het afsluiten goed uit te zoeken welke wetten en regels er gelden.

Gezien de vele specifieke regels is het bij huurcontracten verstandig advies in te winnen bij een jurist. Om zaken snel af te stemmen, moet je zelf wel op de hoogte zijn van de belangrijkste wetten en regels.

Onderhuur: wenselijk of niet?
Onderhuur hoeft niet altijd onwenselijk te zijn. Als verhuurder screen je altijd of het mogelijk is of niet. Als het gebeurt, moet je je afvragen of jij ermee gebaat bent. Dit zie je bijvoorbeeld wel eens bij horecapanden die worden gehuurd door een bierbrouwer die het onderverhuurd aan een gokkastenbedrijf die het weer doorverhuurd aan de finale uitbater. Er ontstaat hierdoor een soort drietrapsraket waardoor het voor de huurder, in dit geval de bierbrouwer, niet gemakkelijk is er zomaar tussenuit te stappen. Dit maakt de huurinkomsten zekerder.

Nadelige situaties zijn er ook. Een winkelier die een gedeelte van het magazijn onderverhuurd aan een derde, kan de verhuurder in de problemen brengen. Want stel dat de winkelier vertrekt, dan kan het zijn dat het door de huurbescherming niet mogelijk is de onderhuurder uit het pand te krijgen. In het geval van onderhuur is het kortom altijd van belang te kijken of dit in jouw voordeel is. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Tijdig juridisch advies inwinnen kan veel problemen voorkomen.

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws