Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Soorten huurcontracten

Een schriftelijke huurovereenkomst is niet verplicht; er kan ook een mondelinge huurovereenkomst worden aangegaan.

Een nadeel van een schriftelijke huurovereenkomst is dat de verhuurder vaak eenzijdig bepaalt wat er in het contract staat. Hierdoor staan er dikwijls bepalingen in de overeenkomst die niet in het voordeel van de huurder zijn. Een ander nadeel is dat de onderhoudsverplichtingen voor rekening van de huurder kunnen komen, terwijl dat normaal gesproken niet zo is. Toch heeft een goede schriftelijke overeenkomst de voorkeur boven een mondelinge. Er is dan namelijk duidelijkheid over de rechten en plichten van huurder en verhuurder en er ligt een bewijsstuk.

Veel van het huurrecht ligt vast in de wet. Specifieke zaken worden geregeld in het contract. Dit zijn bijvoorbeeld de looptijd, opzegtermijn, hoogte van de huurprijs en verantwoordelijkheid voor onderhoud. Verder gelden voor de huurovereenkomsten van woonruimte alle wettelijke regels van de huurbescherming en huurprijsbescherming, zoals bijvoorbeeld de regels voor huurverhoging en -verlaging.

Een geliberaliseerde huurovereenkomst houdt in dat de verhuurder meer vrijheid heeft om de huurprijs en de huurverhoging van een woning te bepalen. Dit geldt alleen voor zelfstandige woningen. Kamers komen er niet voor in aanmerking. Bij een zelfstandige woning is de huurprijs geliberaliseerd als de beginhuur hoger was dan de liberalisatiegrens. Deze limiet wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de rijksoverheid. Bij een geliberaliseerde huurovereenkomst zijn de maximale huurprijsgrenzen, de maximale huurverhoging en het puntenstelsel niet van toepassing. Het puntenstelsel, ook wel woningwaarderingsstelsel genoemd, drukt de kwaliteit van woonruimte uit in punten. Zo wordt gekeken naar de oppervlakte, voorzieningen, het soort huis en de woonomgeving.

 

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws