Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aanbeveling Klaas Kroot

Huurcontracten worden omzoomd door wettelijke kaders. Wie een huurcontract afsluit, moet zich dus goed voorbereiden en kan gebruikmaken van standaardcontracten zoals die te vinden zijn op de website van de Vereniging van de Raad van Onroerende Zaken: www.roz.nl. Dan weet je zeker dat het contract de belangrijkste zaken bevat en rechtsgeldig is.

Let op allonges
Bij het lezen van een huurcontract moet je goed letten op bijzondere bepalingen en aanvullingen die in de loop van de tijd zijn gemaakt, de zogeheten allonges. Het is van belang deze in je bezit te hebben en goed op de hoogte te zijn van de bestaande allonges bij de aankoop van het pand. Zo kan het zijn dat tussen huurder en verhuurder aanvullende afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld vrije huurperiodes of indexering.

Een uitzonderlijk voorbeeld uit de praktijk is een huurder die bij het tekenen van een nieuw contract telkens 50.000 euro kreeg. Als nieuwe eigenaar ben je misschien niet verplicht dat ook te doen, maar de huurder is dit wel gewend en kan het dus als voorwaarde stellen of een verlaging van de huurprijs eisen. In dit geval heeft de allonge niet direct, maar wel indirect een effect.

Punten om goed naar te kijken:

  • Indexering: Hoeveel huurverhoging is er jaarlijks mogelijk? Is dit een standaard CBS indexering of een vaste indexering van bijvoorbeeld 4 procent.
  • Onderhoud: Wie doet wat? Horecapanden zijn bijvoorbeeld een minder geliefde investering, maar het onderhoud wordt hierbij grotendeels door de huurder gedaan. Bij winkelpanden liggen de kosten voor het onderhoud vaak veel hoger.
  • Bijzondere bepalingen: Wat is er afgesproken in allonges en wat zijn de directe en indirecte gevolgen hiervan?
  • Betalingen: Welke bedragen worden er daadwerkelijk overgemaakt en wanneer? Hiervoor kan naar een bankafschrift worden gevraagd. Zo kan bekeken worden of de huurder tijdig betaald en geen huurachterstand heeft.
Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws