Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aanbeveling Klaas Kroot

Zelf weten wat de risico’s en sterktes in een financieringsaanvraag zijn, is van groot belang. Je kunt de beslissing van de bank niet beïnvloeden, maar je kunt er wel voor zorgen dat zij een goed beeld van jouw casus hebben. Dit zorgt voor een snellere behandeling en vaak ook voor betere condities.

Het pijlermodel van FOI is een gestructureerde analysetool die bankiers een handvat geeft waar op te letten bij een financiering. Voor de belegger is het model goed te gebruiken als checklist. Door kruisverbanden te leggen tussen de verschillende punten is het makkelijk om tot de kern te komen en te achterhalen waar een bankier de aandacht op zal vestigen bij de ingediende vastgoedfinancieringsaanvraag. De selectie van de belangrijkste punten, de key-issues, laat zien waar de nadruk in de analyse op moet liggen.

Voorsorteren op de beslissing van de bank
Met het pijlermodel kun je voorsorteren op de beslissing van de bank. Dit doe je door je sterke punten te benadrukken en risico’s te onderbouwen. Laat bijvoorbeeld zien dat je nog niet zo lang geleden op diezelfde ‘lastige’ plek een succesvolle aankoop hebt gedaan. Risico’s kunnen ook minder groot zijn dan ze in eerste instantie lijken. De huurder van het pand bevindt zich misschien in een neergaande branche, maar het pand staat wel op een A1-locatie. Of een bouw-gerelateerde fabriek die sinds overschakeling naar een vernieuwend duurzaam product weer groeit.

Door je huiswerk goed te doen, kun je meer uit een financieringsaanvraag halen en die een duwtje in de rug geven. Al was het maar omdat je daarmee ook je eigen vaardigheden laat zien. In ieder geval laat het zien dat je geen vastgoedbelegger maar vastgoedondernemer bent. Want vastgoed kopen is niet zo ingewikkeld, maar succesvol een portefeuille uitbouwen kan niet zonder vastgoedondernemerschap.

 

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws