Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Aanbeveling Klaas Kroot

Taxaties zijn waardevol bij de beslissing over de aankoop van vastgoed. Toch blijft het vooral van belang zelf kritisch te kijken naar de risico’s die de aanschaf met zich meebrengt. Zeker in deze tijd. Een taxatie leunt sterk op de huurwaarde, maar dit is wat anders dan de daadwerkelijke jaarhuur die je ontvangt. Daarnaast zie je vaker dat de huurwaarde afwijkt van de daadwerkelijke huur die je gaat ontvangen als het pand ooit leegkomt. Het blijft tenslotte een papieren inschatting die uitgaat van historie. Ook is te zien dat het gat tussen huurwaarde en jaarhuur groeit, zeker in gebieden met overaanbod.

In het kort zijn er drie punten waar extra scherp op gelet moet worden:

1. Het verschil tussen huur en huurwaarde
2. De verhouding rendement en risico versus de toegepaste NAR3 in de taxatie
3. De courantheid van het vastgoed met andere woorden de tijd die nodig is om het verhuurd te krijgen

Algemene banken financieren commercieel vastgoed alleen als zij voldoende zeker zijn van de betaalstromen. Het uitgangspunt van de algemene bank is vaak het huurcontract: hoe langer dit loopt, hoe hoger de financiering. Dus zonder huurcontract ook vaak geen financiering, tenzij er andere vrije kasstromen zijn. Vastgoedbanken leggen op hun beurt de nadruk op kwaliteit. Dit komt er in deze tijd op neer dat ze alleen nog maar topkwaliteit willen financieren. Dus vaak gaat het om panden op toplocaties, de mindere zijn uit de gratie. Of de bank moet kunnen leunen op een surplus aan zekerheden en kasstroom uit andere panden die beperkt gefinancierd zijn.

Wie niet bij deze banken terecht kan, moet opzoek naar andere wegen. Die zijn te vinden in particuliere investeerders, familieleningen en investeringsfondsen van professionele beleggers. Deze zijn door de kritische houding van de banken en de lage spaarrentes in opkomst. Vraag en aanbod komen dankzij dit soort constructies toch weer samen.

Door: Klaas Kroot
Eigenaar Financieel Opleidingsinstituut (FOI).

LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email
Vastgoedvergelijker Video
Nieuwsbrief
Schrijf u nu in.
Elke maand kunt u het gratis e-magazine ontvangen van Vastgoedvergelijker.

Schrijf u nu in:
 
 
Deze maand in het e-magazine:
Columns
Nieuws