Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Martin van Gooswilligen

Foto van Martin van Gooswilligen Studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine als officier heeft hij 12 jaar een onderneming geleid die consumentengoederen produceerde en distribueerde aan retailketens in de Benelux. Sinds 2002 is hij actief in het vastgoedbeleggen en vanaf 2007 betrokken bij SynVest. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de commerciële aspecten van de beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Martin van Gooswilligen

Zeven vragen aan Martin van Gooswilligen, directeur SynVest Fund Management B.V.

7 vragen aan Martin van Gooswilligen, directeur SynVest Fund Management B.V.

Kunt u ons meer vertellen over SynVest German RealEstate Fund?
Dit fonds is opgericht in 2011 om beleggers de mogelijkheid te bieden te investeren in Duits vastgoed. Het fonds richt zich op woningen, zorgwoningen en winkels. Het fonds kende een goede start. Veel beleggers van het eerste uur waren al deelnemer in ons succesvolle Nederlandse fonds, maar inmiddels is een groot deel van de beleggers nieuw bij SynVest. Beleggers die op zoek zijn naar een hoog dividend, goed totaalrendement in combinatie met een beperkt risico.

Wat is de doelstelling van het fonds?
De doelstelling van het fonds voor de korte en middellange termijn is de groei voortzetten. Dan is het mogelijk efficiënter te werken en de belangrijkste doelstelling van risicospreiding nog beter te realiseren. Beleggen is spreiden, spreiden en spreiden. Sinds de start van het fonds is het volume gegroeid naar 14 miljoen euro. Een volume waar we in deze tijd erg tevreden mee zijn. Door de goede instroom van beleggers eind 2012 en begin 2013 hebben we nog geld in kas om nieuwe objecten te kopen. Op dit moment zijn we de aankoop van een 3-tal objecten aan het afronden en lopen er biedingen voor nog 3 objecten.

Wat is het rendement van SynVest German RealEstate Fund?
Het directe rendement bedraagt momenteel 7,4% effectief op jaarbasis. Dit wordt als voorschotdividend per maand uitgekeerd. Doordat we aflossen op de banklening dalen de rentelasten bij de bank. Dit zorgt ervoor dat het rendement geleidelijk omhoog gaat. Volgens het theoretische model loopt het direct uitkeerbare rendement in 7 jaar zelfs op naar 9,6%.

Waarom nu investeren in Duits vastgoed?
Het is nu juist een zeer goed moment om in te stappen. De prijzen van vastgoed zijn nog relatief laag, maar licht aan het stijgen. De verwachting is dat dit gestaag doorzet. Bij het fonds verwachten we een kleine koersstijging gezien van € 4.000,- naar € 4.150,- per 1 juni 2013.
Door onder meer de onzekerheid in de (Zuid-)Europese economie en verwachte hogere inflatie zoeken beleggers (en spaarders) hun heil in beleggingen die waardevast zijn. Naast bijvoorbeeld grondstoffen en goud is dit vastgoed. Het voordeel van vastgoed is echter dat het maandelijks dividend uitkeert. Goud doet dit niet.

Hoe is de financiering van het fonds geregeld?
Wij financieren de objecten met Duitse banken. Voordeel is dat de rente daar al snel 1% lager is dan in Nederland, maar belangrijker in deze tijd: de banken willen ook financieren. Dat is Nederland op dit moment duidelijk anders en is eigenlijk het probleem van de Nederlandse vastgoedmarkt. Het vastgoed wordt bij aanvang tot 65% à 70% gefinancierd, maar er moet ieder jaar afgelost worden op de lening. Op deze manier zakt na een aantal jaren de lening ten opzichte van de waarde van het vastgoed al onder 50%. En dit gaat daarna gewoon door. Het risico wordt daarmee aanmerkelijk minder en er wordt als het ware een extra spaarpot opgebouwd.

Hoe is de verhandelbaarheid van de aandelen in het fonds?
De certificaten van aandeel worden één keer per maand uitgegeven en ingekocht. Men kan dus maandelijks in- en uitstappen. Bij het verkopen binnen drie jaar gelden hogere kosten.

Het maandelijks kunnen in- en uitstappen is een groot voordeel ten opzichte van andere fondsen waar een vaste looptijd van bijvoorbeeld 7 jaar wordt gehanteerd. Men kan er niet tussentijds uitstappen en men moet er na afloop van het fonds uit. Dit terwijl men misschien graag zou willen blijven beleggen. Bij SynVest kan men er in principe op ieder moment uitstappen; met zijn gehele deelneming of een deel daarvan. Of juist wat bijstorten. Dit biedt een belegger een grote mate van vrijheid wat niet onderschat moet worden.

Hoe kan men deelnemen?
Bij deelname in de maand mei krijgt men, bij deelname met minimaal 2 certificaten, per certificaat 1 maand extra dividend van de fondsbeheerder (dus niet van het fonds zelf wat weleens wordt gedacht). Download hier het deelnameformulier of kijk op Vastgoedvergelijker.nl

Door Martin van Gooswilligen | Gepubliceerd op 14 mei 2013