Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Thomas Kühl

Foto van Thomas Kühl T. Kühl, directeur, voltooide zijn studie Fiscaal Recht aan de Katholieke Universiteit Brabant. Werkte ruim tien jaar als belastingadviseur, waaronder de laatste jaren bij Ernst & Young in de internationale belastingpraktijk en als regiocoördinator van de Onroerend Goed Groep in Eindhoven. Was vanaf medio 1998 als zelfstandig fiscalist betrokken bij een groot aantal vastgoedtransacties en vastgoedinitiatieven. Bij Holland Immo Group BV is de heer Kühl als bestuurder verantwoordelijk voor het financiële en operationele fondsbeheer.
 
 
Meer artikelen van Thomas Kühl

Zes vragen aan Thomas Kühl, directeur Holland Immo Group

Jullie kiezen voor een winkelfonds. Waarom winkels? In Nederland staat de consumptie onder druk en neemt de leegstand eerder toe dan af.
Nederland is de afgelopen jaren geteisterd door economische krimp, afnemend consumentenvertrouwen en oplopende werkloosheid. Hierdoor stond de consumptie onder druk. Duitsland kent, anders dan Nederland, sinds 2010 een economische groei met dalende werkloosheid en stijgende consumptie. De Duitse Bondsregering voorspelt voor 2015 een solide economische groei van circa 1,5%, hetzelfde niveau als in 2014. Maar ook in tijden van beperkte groei of krimp laat het segment van (discount)supermarkten en wijkwinkelvoorzieningen voor dagelijkse boodschappen solide omzetcijfers zien. In Duitsland zeggen ze: “Gegessen wird immer…”.

Holland Immo Group lanceert alweer het 11de winkelfonds in Duitsland. Hoe succesvol zijn de eerste?
De Duitse winkelfondsen 1 tot en met 10 die zijn gelanceerd vanaf 2010, zijn vanaf de start zeer succesvol. Alle fondsen presteren volgens de prognose of zelfs daarboven. Holland Immo Group heeft inmiddels jarenlange ervaring en expertise opgebouwd in het opstellen van rendementsprognoses voor deze specifieke vastgoedcategorie. Daarbij komt dat voor veel van deze fondsen geldt dat niet alleen de inkomsten door langjarige huurovereenkomsten vastliggen maar ook de meeste onderhouds- en vervangingskosten gedurende de verwachte looptijd van de fondsen contractueel gefixeerd zijn. Dit leidt tot een zeer voorspelbaar kostenpatroon, waardoor het mogelijk is betrouwbare prognoses op te stellen.

De nieuwe locaties liggen niet in grote steden. Waarom?
Wij selecteren de locaties, wat ligging betreft, aan de hand van strikte criteria zoals goede bereikbaarheid, ruime parkeergelegenheid en de directe nabijheid van woonconcentraties met een bovengemiddelde koopkracht. Daarbij kijken wij naar het specifieke verzorgingsgebied op wijkniveau. De grootte van de stad, waarin het verzorgingsgebied ligt, is daarbij minder relevant. Zo hebben wij winkellocaties in steden als Berlijn, Bonn en Kiel, maar ook in minder grote steden. Voor het nieuwste winkelfonds is gekozen voor drie binnenstedelijke winkellocaties in Mülheim en Mosbach en Grossefehn. Dit zijn overigens wat grootte betreft zeer uiteenlopende plaatsen met inwoneraantallen tussen de 13.600 (Grossefehn) en 166.000 (Mülheim).

Op wat voor soort huurders richten jullie je bij het winkelfonds?
Het beleggingsprofiel van ons winkelfonds bestaat uit winkellocaties voor dagelijkse boodschappen op binnenstedelijk gelegen locaties. Tot onze huurders behoren de grootste Duitse supermarktketens als EDEKA, REWE, Penny en DM (dm-drogerie markt).

Het rendement wordt bij de huidige rente getaxeerd op 8,2%* per jaar. Voor wie is deze belegging interessant?
Deze belegging is interessant voor de belegger die op zoek is naar een stabiele belegging met een aantrekkelijke  uitkering. Het fonds zal gedurende de looptijd elke kwartaal uitkeren. Dit direct uitkeerbaar rendement bedraagt naar verwachting op jaar basis 7%, het indirecte rendement bedraagt naar verwachting 1,2% per jaar.

Waar kunnen geïnteresseerden het prospectus verkrijgen?
Het prospectus van de beleggingsinstelling Winkelfonds Duitsland 11** is verkrijgbaar via www.hollandimmogroup.nl of  Vastgoedvergelijker.nl.

Klik hier om Winkelfonds Duitsland 11 te bekijken.

* De waarde van de beleggingen kan zowel stijgen als dalen, en beleggers dienen zich te realiseren dat zij mogelijk minder terugkrijgen dan zij hebben ingelegd. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Vermelde rendementen betreffen alle prognoses.

** Winkelfonds Duitsland 11, een beleggingsinstelling in de zin van de Wet op het financieel toezicht (Wft), en haar beheerder Holland Immo Group Beheer BV vallen onder toezicht van en zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het prospectus van Winkelfonds Duitsland 11 is goedgekeurd door de AFM.

Door Thomas Kühl | Gepubliceerd op 14 mei 2015