Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

‘Woningmarkt deed het in januari veel beter dan CBS/Kadaster melden’

De kloof tussen de geregistreerde absolute koopsommen en de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van Tekoopwoningenhet CBS en het Kadaster, wordt steeds groter. Dat signaleert bureau Woningmarktcijfers.nl bij het vaststellen van de gemiddelde koopsommen in de afgelopen maand januari. Het bureau constateert dat de gemiddelde koopsommen van Nederlandse koopwoningen met 6,3% is gestegen ten opzichte van januari 2013. Het CBS/Kadaster houdt het juist op een daling van 0,5%.

Volgens Woningmarktcijfers.nl is de gemiddelde koopsom van alle via het Kadaster geregistreerde woningen in januari 2014 uitgekomen op € 219.530. Dit is een stijging van 6,3% in vergelijking met januari 2013. Ten opzichte van het gehele jaar 2013 steeg de koopsom met 2,9%. De prijsstijging was in Flevoland (11%), Zuid Holland (9,5%) en Friesland (9,3%) het grootst. In Groningen daalde de gemiddelde koopsom met 4,1%, in Gelderland met 0,5%. Alle woningtypen gingen in prijs omhoog, waarbij de stijging bij de vrijstaande woningen met meest opvallend was.

Ook het aantal transacties is in januari met 42,3% gestegen tot 8.905, het hoogste niveau in januari sinds januari 2009. De provincies Zeeland (89%) en Utrecht (80,4%) laten de grootste stijging zien. In Flevoland beleef de stijging beperkt tot 22%, in Zuid Holland tot 24,7%. Het aandeel transacties per woningtype veranderde nauwelijks.

Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl: “Geweldige goede cijfers voor de eerste maand van het nieuwe jaar.” Van de Pas is het daarom niet eens met de recente publicatie van het CBS en Kadaster die op basis van hun PBK –index juist een prijsdaling van 0,5% in dezelfde periode melden. “Wij twijfelen al jaren aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze PBK-index. Het Kadaster en CBS publiceren deze PBK-index op basis van een bewerking op de absolute koopsom. Die index is alleen van Nederland beschikbaar op maandbasis en op kwartaalbasis voor provincies en enkele grote gemeenten. Wij publiceren de absolute koopsom en die hebben wij van Nederland, provincies, regio’s en gemeenten. Met een goede index is op zich niks mis, maar wij vinden het verschil tussen deze PBK-  index en de absolute koopsommen te groot. Als de gemiddelde koopsom met €13.000 stijgt, dan kun je toch moeilijk volhouden dat de PBK-index met 0,5% moet dalen?”, aldus Van de Pas tegenover Vastgoedjournaal.

Zie voor meer details het complete bericht HIER.

Door Redactie | Gepubliceerd op 26 januari 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email