Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Waarom is de Zuidasdok noodzakelijk?

De gemeente Amsterdam acht de aanleg van de Zuidasdok onvermijdelijk voor de toekomstperspectieven van de Zuidas. De 1-zuidas-a-10-oost-west-2-juni-2010_your-captain-luchtfotografietwee grootste knelpunten zijn de capaciteit van station Amsterdam Zuid en snelweg A10 Zuid.

Station Amsterdam Zuid zal dan ook moeten uitgebreid worden. De komst van de Noord/Zuidlijn en de toename van trein- en metropassagiers zorgen ervoor dat het station niet genoeg capaciteit heeft. Het uitbreiden van het station is een behoorlijke uitdaging omdat het aan beide kanten wordt afgesneden door de A10. Daarom is er besloten om een deel van de A10 Zuid ondergronds aan te leggen. Hierdoor kan de Minervapassage verbreed worden en een tweede passage, de Brittenpassage, aangelegd worden. Ook de perrons zullen vergroot worden en voorzien worden van een overkapping, een lift en roltrappen. De Noord/Zuidlijn zal ook uitgebreid worden voor een tweede spoor en Amsterdam Zuid zal uitgebreid worden met een vijfde en zesde spoor.

Ook op de snelweg A10 Zuid gaat het nodige mis. De wegcapaciteit van dit stuk snelweg voldoet niet meer vanwege de toename aan weggebruikers waardoor de doorstroming niet meer optimaal is. De gemeente verwacht zelfs dat na de ingrepen de doorstroming op sommige momenten en bepaalde locaties niet optimaal zullen zijn. Als er echter niets verandert zullen de problemen zich alleen maar uitbreiden. De verkeersstromen bij de knooppunten opgedeeld worden in twee groepen: doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer. De snelweg zal uitgebreid worden naar een 4 rijbanen voor doorgaand verkeer en 2 rijbanen voor bestemmingsverkeer.

Tot slot zal het deel van de A10 dat het centrum van de Zuidas doorkruist onder de grond gaan. Dit heeft verschillende doeleinden: het maakt de uitbreiding van station Amsterdam Zuid mogelijk, het reduceert de geluidsoverlast en biedt de mogelijkheid tot het aanleggen van hoge kwaliteit woningbouw waardoor de Zuidas naast een zakelijk centrum ook ruimte aanbiedt voor voorzieningen en woonruimte.

Door Redactie | Gepubliceerd op 26 mei 2015

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email