Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Vraag naar Nederlandse zorgvastgoed afgelopen jaren flink toegenomen

De afgelopen drie jaar is er een duidelijke trend zichtbaar bij Nederlzorgwoningen_websiteplaatjeandse en buitenlandse beleggers in vastgoed. Het aantal transacties in zorgvastgoed is namelijk verdrievoudigd. Bovendien is de verwachting dat de komende jaren het beleggingsvolume enkel zal toenemen. De huidige situatie en de verwachtingen voor de toekomst zijn door CBRE en Syntrus Achmea Real Estate & Finance uiteengezet.

 Volgens het rapport lag het beleggingsvolume in zorgvastgoed in 2013 nog op een volume van 100 miljoen euro. Drie jaar later is dit volume uitgegroeid naar 338 miljoen euro. Als argumenten voor deze flinke toename worden door Jeroen Hermus, associate director Healthcare bij CBRE, de lage rentestand en de gunstige toekomstverwachtingen genoemd. De bruto-aanvangsrendementen van deze objecten nemen geleidelijk aan ook af.

 De populariteit van zorgvastgoed in Nederland wordt ook gestimuleerd door de veranderingen in de Nederlandse zorgsector waardoor de zorgconcepten van nu en in de toekomst zich richten op duurzaamheid, aldus Joost de Baaij, senior researchanalyst bij Syntrus Achmea. Andere redenen voor de populariteit van Nederlands zorgvastgoed zijn een gebrek aan beschikbaar huurvastgoed en het feit dat de zorgsector minder gevoelig is voor schommelingen in de markt.

 In het rapport wordt zorgvastgoed zorgvuldig ingedeeld in vier verschillende soorten zorgvastgoed: cure eerstelijns, cure tweedelijns, care intramuraal en care extramuraal. DE laatste twee soorten zijn het meest in trek: meer dan 75% van de beleggingen zijn in care vastgoed. Deze twee vormen van zorgvastgoed zijn namelijk het meest flexibel en komen in de buurt van woonvastgoed. De verschillende soorten zorgvastgoed worden daarnaast vaak gecombineerd in een enkel gebouw.

 De beschikbaarheid van deze vormen van zorgvastgoed met gunstige aanvangsrendementen komen sterk in de buurt met die van andere vastgoedproducten. Zorgvastgoed binnen de care extramuraal met een goede potentieel om tot woonvastgoed te transformeren hebben een vergelijkbare rendement als woonvastgoed in het topsegment.

 

Door Redactie | Gepubliceerd op 26 februari 2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email