Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Guy Barker

Foto van Guy Barker Guy Barker is directeur van Palmer Capital Nederland.
 
 
Meer artikelen van Guy Barker

Vijf vragen aan Guy Barker LLB FRICS, directeur Palmer Capital Nederland.

Waar kennen beleggers Palmer Capital van?

Palmer Capital Nederland N.V. heeft sinds de oprichting in 1991 de focus op beleggingen in Midden-Europa met eigen vestigingen in Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Rusland. Palmer Capital Nederland N.V. behoort tot Palmer Capital Partners Ltd. groep, een in 1992 opgerichte particuliere onderneming met hoofdkantoor in Londen. Daarnaast heeft zij kantoren in München, Praag, Moskou en HongKong.

De onderneming beheert verschillende (beursgenoteerde) beleggingsfondsen die zich met name richten op beleggingen in onroerend goed, projectontwikkeling, aandelen en private equity. Door Palmer Capital wordt vanuit het kantoor in Deventer ruim EUR 225mln. aan vermogen beheerd voor Nederlandse particuliere beleggers. Wereldwijd beheert Palmer Capital circa EUR 1,6 miljard aan vermogen.

Palmer Capital Nederland N.V. kan als een lokale speler worden beschouwd.

Palmer heeft met Palmer Capital Londen I een nieuw fonds gelanceerd. Waarom woningen in Londen?

Palmer Capital Nederland N.V. wil Nederlandse particuliere beleggers de mogelijkheid bieden om te profiteren van de positieve ontwikkelingen in de dynamische Londense woningmarkt. Voor deze groep beleggers bestaan er momenteel geen mogelijkheden om te beleggen in deze bloeiende sector in de Engelse hoofdstad.  Bovendien kunnen Nederlandse particulieren via deelname in dit fonds zij-aan-zij beleggen met internationaal gerenommeerde institutionele beleggers zoals CBRE Global Investors, Schroders en de Duchy of Lancaster. De Duchy of Lancaster beheert vermogen namens Koningin Elizabeth II.

De Londense economie heeft tussen 2008 en 2012 beduidend beter gepresteerd dan de rest van Engeland. Tussen september 2007 en september 2012 werden er in Londen 267.000 nieuwe banen gecreëerd, terwijl er in de rest van het land juist 284.000 verdwenen.

Voor wat betreft de woningmarkt: in 2012 bedroeg de toename van de woningprijzen in Londen +8,4% ten opzichte van +1,7% voor Engeland en Wales. In gewilde buurten als City of Westminster, waar het beleggingsobject zich bevindt, en Kensington & Chelsea bedroeg de toename over dezelfde periode respectievelijk +11,6% en +13,4%.

Binnen Engeland wordt met name de Londense woningmarkt gekarakteriseerd door een structurele mismatch tussen de vraag naar en het aanbod van woningen. Aan de aanbodkant worden sinds 2000 gemiddeld circa 18.500 nieuwe wooneenheden per jaar opgeleverd ten opzichte van 34.000 nieuwe huishoudens per jaar, een trend die doorzet tot 2031. Bovendien is er een gebrek aan beschikbare bouwgrond in veel van de prestigieuze buurten in Centraal Londen, waaronder City of Westminster.

Door onder meer een versoepeling van restricties op de export van kapitaal in zo’n 30 landen, inclusief de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China).  De perceptie die beleggers hebben van de Londense woningmarkt als veilige haven voor (een deel van) hun vermogen vloeien kapitaalstromen richting de Londense woningmarkt.

Met het oog op het bovenstaande lijkt een stijging van de Londense woningprijzen in met name het hogere segment waarschijnlijk. De verwachte gemiddelde toename van woningprijzen in het hogere segment bedraagt 28,2% tussen 2013 en 2017, ofwel 5,1% per jaar.

Nederlandse particuliere beleggers kunnen middels een deelname in Palmer Capital Londen I profiteren van de unieke combinatie van Palmer’s lokale Nederlandse platform, de ruime expertise en het uitstekende track record van Palmer Capital Partners Ltd. in de Londense vastgoedmarkt en de booming Londense woningmarkt.

Het gaat in dit fonds om een herontwikkeling van een bestaand kantoorpand. Waarom is hiervoor gekozen? 

Door het structurele gebrek aan aanbod van nieuwe wooneenheden,  dat in de omgeving van het project Palmer Capital Londen I nog wordt vergroot door een tekort aan beschikbare bouwgrond, is een herontwikkeling van bestaande gebouwen in dit stadsdeel een aantrekkelijke optie om nieuwe wooneenheden te creëren.

Het historische en karaktervolle monumentale pand dat speciaal voor dit doeleinde door Palmer Capital is geselecteerd, profiteert onder meer van de representatieve uitstraling en de gunstige ligging in het gewilde stadsdeel City of Westminster. openbaar vervoer, winkels, Victoria Embankment Gardens en de Theems bevinden zich op loopafstand.

Door de daadwerkelijke herontwikkeling wordt waarde toegevoegd aan het pand en de risico’s die hiermee verbonden zijn worden gereflecteerd in een hoger verwacht rendement.

Londen is groot waarom is gekozen voor deze locatie?

Het beleggingsobject bevindt zich in Buckingham Street in het stadsdeel City of Westminster. Zoals eerder aangegeven is City of Westminster één van de Londense stadsdelen met de sterkste toename van woningprijzen in de afgelopen jaren en de beste groeiverwachtingen voor de komende jaren. Daarnaast zijn zowel de micro- als de macrolocatie van het object uitermate gunstig: Buckingham Street ligt in het hart van Londen, het wereldberoemde Savoy Hotel bevindt zich om de hoek aan de Strand en kantoorgebouwen als het Adelphi Building en Shell Mex House zijn in de buurt. Buckingham Palace, Westminster Abbey en de Houses of Parliament bevinden zich binnen een straal van 1,5 kilometer.

Buckingham Street ligt binnen de zogeheten Adelphi Conservation Area – een status verleend aan gebieden die van specifiek architectonisch of historisch belang zijn. De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer  en bevindt zich op slechts enkele minuten loopafstand van metrostation Embankment.  In de straat is er parkeergelegenheid voor bewoners.

Wat is het verwachte rendement en de geplande looptijd? 

De geplande looptijd bedraagt 18 maanden en het verwachte rendement is 14% (uitgedrukt in Britse ponden) over de gehele looptijd.

Op dinsdag 17 september en donderdag 19 september organiseert Palmer Capital een informatie bijeenkomst over het project. Deze worden gehouden op de volgende locaties:

17 september 2013  –  Paleis het Loo te Apeldoorn vanaf 18.00 uur
19 september 2013  –  Kasteel De Hooghe Vuursche te Baarn vanaf 13.00 uur

Woningen_Homepage

Door Guy Barker | Gepubliceerd op 29 september 2013