Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Thomas Kühl

Foto van Thomas Kühl T. Kühl, directeur, voltooide zijn studie Fiscaal Recht aan de Katholieke Universiteit Brabant. Werkte ruim tien jaar als belastingadviseur, waaronder de laatste jaren bij Ernst & Young in de internationale belastingpraktijk en als regiocoördinator van de Onroerend Goed Groep in Eindhoven. Was vanaf medio 1998 als zelfstandig fiscalist betrokken bij een groot aantal vastgoedtransacties en vastgoedinitiatieven. Bij Holland Immo Group BV is de heer Kühl als bestuurder verantwoordelijk voor het financiële en operationele fondsbeheer.
 
 
Meer artikelen van Thomas Kühl

Vijf vragen aan Thomas Kühl, directeur Holland Immo Group

Jullie kiezen voor een winkelfonds. Waarom winkels? In Nederland staat de consumptie onder druk en neemt de leegstand eerder toe dan af.

Nederland is de afgelopen jaren geteisterd door economische krimp, afnemend consumentenvertrouwen en oplopende werkloosheid. Hierdoor staat de consumptie ook nu nog onder druk. Duitsland kent, anders dan Nederland, sinds 2009 een economische groei met dalende werkloosheid en stijgende consumptie. De Deutsche Bundesbank voorspelt voor 2014 en 2015 een solide economische groei van gemiddeld circa 2% per jaar. Maar ook in tijden van beperkte groei of krimp laat het segment van (discount)supermarkten en wijkwinkelvoorzieningen voor dagelijkse boodschappen solide omzetcijfers zien. In Duitsland zeggen ze: “Gegessen wird immer…”.

Holland Immo Group lanceert alweer het 9de winkelfonds in Duitsland. Hoe succesvol zijn de eerste?

De Duitse winkelfondsen 1 tot en met 8 die zijn gelanceerd vanaf 2010, zijn vanaf de start zeer succesvol. Alle fondsen presteren volgens de prognose of zelfs daarboven. Holland Immo Group heeft inmiddels jarenlange ervaring en expertise opgebouwd in het opstellen van rendementsprognoses voor deze specifieke vastgoedcategorie. Daarbij komt dat voor veel van deze fondsen geldt dat niet alleen de inkomsten door langjarige huurovereenkomsten vastliggen maar ook de meeste onderhouds- en vervangingskosten gedurende de verwachte looptijd van de fondsen contractueel gefixeerd zijn. Dit leidt tot een zeer voorspelbaar kostenpatroon, waardoor het mogelijk is betrouwbare prognoses op te stellen.

De nieuwe locaties liggen niet in grote steden. Waarom?

Wij selecteren de locaties, wat ligging betreft, aan de hand van strikte criteria zoals goede bereikbaarheid, ruime parkeergelegenheid en de directe nabijheid van woonconcentraties met een bovengemiddelde koopkracht. Daarbij kijken wij naar het specifieke verzorgingsgebied op wijkniveau. De grootte van de stad, waarin het verzorgingsgebied ligt, is daarbij minder relevant. Zo hebben wij winkellocaties in steden als Berlijn, Bonn en Kiel, maar ook in minder grote steden. Voor het nieuwste winkelfonds is gekozen voor twee nieuwe binnenstedelijke winkellocaties in Essen en Heinsberg en een bestaande winkellocatie in Magdeburg. Dit zijn overigens wat grootte betreft zeer uiteenlopende steden met inwoneraantallen tussen de 40.000 (Heinsberg) en 560.000 (Essen).

Op wat voor soort huurders richten jullie bij het winkelfonds?

Het beleggingsprofiel van ons winkelfonds bestaat uit winkelcentra tussen de 3.000 en 6.500 mvoor dagelijkse boodschappen op binnenstedelijke locaties. Tot onze huurders behoren de grootste Duitse winkelketens als Aldi, EDEKA, REWE, Lidl en DM maar ook de Nederlandse winkelketen Action.

Het rendement wordt bij de huidige rente getaxeerd op 8,3%*. Voor wie is deze belegging interessant?

Deze belegging is interessant voor de Nederlandse belegger die op zoek is naar een solide belegging met een aantrekkelijk rendement. Het fonds zal steeds de gehele winst in de vorm van dividend aan de belegger ter beschikking stellen. Daarmee levert  deze belegging ook gedurende de looptijd van het fonds een aantrekkelijk direct uitkeerbaar dividendrendement van naar verwachting 7,0%* per jaar.

Waar is het prospectus verkrijgbaar?

Het prospectus is verkrijgbaar via: www.hollandimmogroup.nl. Voor meer informatie kunt u kijken op www.vastgoedvergelijker.nl.

Bekijk nu het nieuwe fonds van Holland Immo Group: Winkelfonds Duitsland 9 NV

Door Thomas Kühl | Gepubliceerd op 16 september 2014