Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rogier Hentenaar

Foto van Rogier Hentenaar Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.
 
 
Meer artikelen van Rogier Hentenaar

VFF Annexum in spannende fase, aandelen binnenkort weer verhandelbaar

Het Vastgoed Fundament Fonds van de Amsterdamse fondsaanbieder Annexum bevindt zich in een spannende fase. Dat blijkt uit analyse van de halfjaarcijfers door Vastgoedjournaal. Zo onderhandelt Annexum met ING over de herfinanciering van een grote lening – van ruim een derde van het balanstotaal – die nu opeisbaar is geworden. Het VFF onderhandelt daarnaast met het handelsplatform NPEX om de aandelen daar in Q4 verhandelbaar te maken.

Beheerder Annexum onderhandelt met ING Real Estate over de herfinanciering van een lening van €28 mln. Die lening is opeisbaar geworden omdat het fonds niet meer voldoet aan de afspraak om minimaal een solvabiliteit van 35% te handhaven. zakłady sportowe live Door afwaarderingen is de solvabiliteit per eind 2011 namelijk gedaald tot 23%. De directie stelt in de toelichting dat het voortbestaan van het fonds mede afhankelijk is van de herfinanciering.

Doordat de banken de opslagen met gemiddeld 35 basispunten hebben verhoogd is de gemiddeld gewogen rente die het VFF moet betalen uitgekomen op 5,8% per jaar. Hierdoor heeft het VFF – zo constateert de VFF-directie spijtig – niet kunnen profiteren van de halvering van de Euriborrente in het eerste halfjaar van 2012.

Het fonds met een balanstotaal van ruim €80 mln zag mede door het vertrek van huurder Bang & Olufsen uit Naarden – goed voor een jaarhuur van €0,2 mln – de bezettingsgraad dalen van 85,1% eind 2011 naar 80,6%. Door de krappe liquiditeitspositie zal het VFF voorlopig geen dividend uitkeren. darmowe zakłady bukmacherskie Overigens behaalde het fonds een licht positief resultaat van €0. kasyno online z bonusem na start 3 mln (H1 2011: €0,5 mln). Het VFF meldt in de winst- en verliesrekening geen nieuwe cijfers voor wat betreft de (ongerealiseerde) waardeveranderingen van de directe vastgoedportefeuille.

Sinds 8 augustus vorig jaar is de in- en verkoop van de participaties stilgelegd vanwege het hoge aantal aangeboden participaties. Annexum studeert op mogelijkheden om de aandelen weer verhandelbaar te maken. Zo wil de aanbieder van het handelsplatform NPEX gebruikmaken waarbij beleggers hun VFF-aandelen daar te koop kunnen aanbieden. Naar verwachting zal dit pas vanaf het vierde kwartaal dit jaar mogelijk zijn.

Analyse uitgevoerd door Rogier Hentenaar

Door Rogier Hentenaar | Gepubliceerd op 4 september 2012