Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Vertrouwen vastgoedbeleggers verbreekt opnieuw record

Het beleggersvertrouwen is ultimo 2015 toegenomen. In downloadhet derde kwartaal van 2015 was het vertrouwen al tot recordhoogte gestegen. Nu blijkt dat in het laatste kwartaal het vertrouwen opnieuw het record heeft verbroken. Het beleggersvertrouwen vertoont een enorme piek net als het investeringsvolume, dat uit is gekomen op EUR 11,3 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.

DTZ Zadelhoff meet ieder kwartaal het vertrouwen in de markt onder vastgoedbeleggers. In de ontwikkeling van het beleggersvertrouwen vormen 2007, 2014 en 2015 pieken. Frans van Toor, partner DTZ Zadelhoff verantwoordelijk voor Capital Markets: “Dat is niet vreemd, want het vertrouwen en het investeringsvolume gaan hand in hand. Wel is er een groot verschil in risicoperceptie. In 2007 maakten beleggers zich vooral zorgen over de rendementsontwikkeling en het feit of er wel voldoende geschikt beleggingsaanbod was. Toen het vertrouwen in 2008 daalde, werden de huurprijsontwikkeling en de leegstandsontwikkeling als grootste risico’s gezien.“

De afgelopen jaren nam het vertrouwen toe, nam het investeringsvolume sterk toe, maar bleef de leegstandsontwikkeling de grootste risicofactor. Daarmee sluiten beleggers – in een periode dat de nadruk weer op investeren ligt – hun ogen niet voor de problemen op de gebruikersmarkt. Beleggers weten wat er speelt en prijzen de risico’s in.

res

DTZ Zadelhoff verwacht dat het investeringsvolume zich minder grillig zal ontwikkelen dan in het verleden. Dat komt onder andere omdat het investeringsvolume steeds minder afhankelijk is van een segment en de waarde zich anders heeft ontwikkeld dan in het verleden. “Het besef over de verschillen op de vastgoedmarkt is gegroeid, de risicoperceptie is minder opportunistisch van aard en de risico’s en de verschillen worden beter ingeprijsd”, aldus Van Toor. “Natuurlijk dragen de huidige historisch lage rentestand en het feit dat een aantal alternatieve beleggingscategorieën momenteel minder interessant is ook bij aan de huidige piek in het investeringsvolume en kunnen beide gaan veranderen. Maar als dat gebeurt dan zijn de dalen naar verwachting minder diep dan in het verleden.”

Door Redactie | Gepubliceerd op 1 april 2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email