Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Verslag: Congres Vastgoed(fonds) Beleggen 2014

Particuliere vastgoedbeleggers investeren hun geld het liefst in woningen. Ook vinden zij het in toenemende mate Congres_Vastgoedfonds_beleggen2014belangrijk dat de fondsen waarin zij investeren onder toezicht staan van de AFM. Dit blijkt uit een grootscheepse enquête die woensdag 29 oktober werd gepresenteerd tijdens het eerste congres Beleggen in Vastgoedfondsen. Het congres was georganiseerd door Vastgoedvergelijker.nl. Ruim 240 enthousiaste particuliere en semiprofessionele beleggers waren bijeengekomen in het Amsterdamse Novotel. De congresgangers werden daarnaast door een keur aan interessante marktpartijen bijgepraat over de kansen in en de valkuilen van verschillende beleggingscategorieën.

Nick Blom, oprichter en directeur van Vastgoedvergelijker.nl., presenteerde tijdens de opening van het congres de opmerkelijkste resultaten van het onderzoek. Ruim 600 voornamelijk particuliere beleggers vulden de enquête in. De enquête leverde verrassende inzichten op. Zo blijkt dat particuliere beleggers graag investeren in woningen, daarna in winkels en zorgvastgoed neemt de derde plaats in. Beleggers vinden het steeds belangrijker dat een fonds waarin zij beleggen onder toezicht staat van de AFM en dat enige vorm van verhandelbaarheid is geregeld. De gemiddelde belegger is tevreden met een rendement van 7% op zijn vastgoed.

Co Koning, directeur van branchevereniging Vastgoedbelang, sprak als eerste key note speaker over de woningmarkt en de verhuurdersheffing. Volgens Koning komt er eindelijk beweging in Den Haag, iets wat goed zou kunnen uitpakken voor de particuliere belegger. Tevens nam hij de zaal mee in een betoog over de meest recente ontwikkelingen in de kantoren- en winkelmarkten.

De tweede presentatie werd verzorgd door Peter van Kleef, CFO Continental Europe Palmer Capital. Hij vertelde over uitgekiende beleggingsmogelijkheden in centraal Europa. Palmer legt vooral de focus op Duitsland, Polen en Tsjechië. Volgens Van Kleef liggen er voor particulieren vooral investeringskansen in winkelobjecten en kantoren in regionale steden. Institutionele beleggers kopen immers vooral vastgoed op in grote steden. De economische groeiverwachtingen voor centraal Europese provinciesteden zijn bovendien gunstig en het besteedbaar inkomen stijgt. 888 casino arab Daarbij ziet het er naar uit dat Polen wellicht in 2015 al zal toetreden tot de eurozone. موقع مراهنات كرة قدم Van Kleef raadt ‘early movers ‘ aan nu hun slag te slaan.

Eric Nijkamp, managing partner Haerzathe Investments, wist de zaal te boeien met zijn verhaal over het toevoegen van waarde aan vastgoed door branding. Nijkamp illustreerde zijn betoog met plaatjes en een interessant filmpje van studenten monitor Kences. Hierin werden cijfers over studenten en hun huisvestingsbestedingen uit de doeken gedaan en geduid door Nijkamp. Deze nichemarkt sprak kennelijk tot de verbeelding. Hem werd het hemd van het lijf gevraagd door de aanwezige congresgangers.

Na de pauze was het de beurt aan Gerton van Boom, directeur van Van Boom & Slettenhaar uit Laren. Van Boom nam de Nederlandse kantorenmarkt in verleden, heden en toekomst onder de loep. Welke lessen kunnen er getrokken worden uit de crisis? En wat moeten vastgoedfondsen doen om in de toekomst betere fondsen te bouwen? Belangrijkste conclusie: Maak per object een plan A, een plan B én een plan C. Doe meer aan onderhoud en doe aan langetermijndenken. De crisis biedt kansen om goed vastgoed aan te kopen tegen goede prijzen, benadrukte Van Boom tijdens zijn presentatie.

Martin van Gooswilligen, directeur Synvest Fund Management, nam de zaal mee naar onze oosterburen. Duitsland, is volgens Martin hét aangewezen land om in vastgoed te beleggen. Dit vanwege de potentieel goede rendementen op woningen en winkels, de lange huurcontracten. De grootte van de markt speelt een belangrijke rol. Ook de manier waarop Duitse Banken financieren kwam aan bod in de presentatie van Van Gooswilligen. Maximaal 70% financiering met een aflossingsplicht van 2% – 5% per jaar. لعبه القمار Met een lage rente van 2,0% – 2,5% een aantrekkelijke optie.

Als laatste spreker kwam Maurits Kuipers, Chief Investment Officer Grontmij Capital Consultants het podium op. Hij legde aan de aanwezige particuliere beleggers uit hoe institutionele beleggers naar vastgoed kijken en welke beleggingsafwegingen zij maken. Het duurzaamheidsaspect wint nog altijd terrein.

De dag eindigde met een drukke en gezellige netwerkborrel waar nog volop werd nagepraat over alle inzichten die opgedaan waren tijdens het geslaagde congres.

Als organisator bedankt Vastgoedvergelijker.nl sprekers en partijen die dit boeiende congres mede mogelijk hebben gemaakt en nodigt u hierbij alvast van harte uit voor de editie van 2015.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

                                                   

Door Redactie | Gepubliceerd op 6 november 2014