Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Verkopersmarkt terug van weg geweest

woningmarkt2_1Voor de kredietcrisis in 2008 was er in Nederland voornamelijk sprake van een verkopersmarkt. Dit betekent dat verkopers van woningen de prijzen bepalen. Toen opeens niemand meer geld bleek te hebben en banken veel minder snel bereid waren een hypotheek te verstrekken, sloeg de verkopersmarkt om naar een kopersmarkt. De kopers bepalen in dit geval grotendeels de prijs en verkopers zullen hun prijs moeten aanpassen als er geen kopers zijn.

Nu de woningmarkt zich geleidelijk aan herstelt, schakelt de markt zich weer om van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt. De grote steden in Nederland en Randstad lopen al vooruit en op deze locaties is er al sprake van een verkopersmarkt, aldus Dynamis. De vastgoedconsultant baseert deze stelling op verschillende factoren, waaronder de snelheid waarmee woningen worden verkocht, de aanbod welke snel krimpt en de stijgingen van woonprijzen.

De markten in kwestie kennen een stijging in de gemiddelde woonprijs, hebben een laag aanbod vergeleken met de vraag en woningen blijven niet lang op de markt. قوانين البوكر Om ervoor te zorgen dat het aanbod aan de vraag kan voldoen is het belang dat het aanbod voortdurend wordt aangevuld. Dynamis heeft alle lokale markten onder de loep genomen en de resultaten uiteengezet in haar laatste Sprekende Cijfers Woningmarkten rapportage van 2015.

In de rapportage valt onder andere te lezen dat het algehele aanbod van koopwoningen in het laatste kwartaal is gedaald van 192.000 woningen naar 183.500 woningen. Vergeleken met het begin van 2015 is het aanbod met 12% gedaald, de sterkste dalen sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Volgens Dynamis is de daling van het aanbod het gevolg van een stijging van starters op de woonmarkt aangezien zij immers geen koopwoning verlaten. اون لاين بلاك جاك

Het rapport laat verder zien dat er duidelijke verschillen zijn tussen de regio’s. In Amsterdam ligt de jaarlijkse woningmarktratio op 4,4 en de mediane looptijd van een koopwoning op 22 dagen. بيت 365 In een kleine gemeente als Veendam ligt de mediane looptijd echter op 196 dagen en de jaarlijkse woningmarktratio op 0,3.

Door Redactie | Gepubliceerd op 11 april 2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email