Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Vendex-KBB-portefeuille te koop aangeboden door IEF Capital

HEMA_Soest1Het onderpand van de vroegere Leo Mesdag-CMBS is door IEF Capital op de markt aangeboden. De Vendex-KBB-portefeuille bestaat onder andere uit de panden waarin grote warenhuizen als V&D, Bijenkorf en HEMA zijn gevestigd. De waarde van het onderpand wordt geschat tussen de 1 tot 1,5 miljard euro.

De Leo Mesdag-portefeuille werd in 2005 door IEF Capital bemachtigd met de aanschaf van de Vendex-KBB-portefeuille van voormalige eigenaren KKR, een Amerikaanse durfinvesteerder en Alpinvest, een Nederlands hedgefund. Deze aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met Bouwfonds Investment Management en PGGM.

De herfinanciering van de portefeuille werd in juli 2016 voltooid. Toen lagen er al plannen klaar om het onderpand van de hand te doen. Deze plannen werden echter door de faillissementverklaring van V&D uitgesteld. De meeste winkelpanden in de portefeuille zijn inmiddels alweer verhuurd. Een groot deel van de winkels zijn verhuurd aan Hudson’s Bay Capital. Er moest er echter flink geïnvesteerd worden in herontwikkeling voordat de panden verhuurd konden worden.

Debtwire baseert de verkoop van de portefeuille op twee betrouwbare bronnen. Het zijn tevens deze bronnen die de waarde van de Leo Mesdag-portefeuille schatten op een bedrag van 1 tot 1,5 miljard euro. De portefeuille is mogelijk gemaakt door een lening van NIBC en ING REF aan IEF Capital in 2006. Laatstgenoemde heeft het CMBS met een waarde van 1,05 miljard euro in de periode van 2014 tot 2016 compleet geherfinancierd. De loan-to-value kwam in maart 2014 overeen met 68,8% en de waarde van het vastgoed werd getaxeerd op een bedrag van 1,36 miljard euro. De portefeuille bestond toen uit 71 warenhuizen en drie parkeergarages van de V&D, Bijenkorf en HEMA op toplocaties.

In het derde kwartaal van 2016 heeft IEF Capital 38 HEMA winkelpanden aan de hand gedaan. Het vastgoed werd voor 250 miljoen euro bemachtigd door Crossroads Real Estate Partners. De winkels waren echter niet gelegen op toplocaties in Nederland en het is dan ook niet zeker of deze panden deel uitmaakten van de Leo Mesdag-portefeuille. Het is ook niet duidelijk in hoeverre het faillissement van V&D en het derven van huurinkomsten in het V&D vastgoed een invloed heeft gehad op de vastgoedwaarde van deze panden. IEF Capital weigert commentaar op het bericht van Debtwire.

Door Redactie | Gepubliceerd op 16 februari 2017

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email