Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rogier Hentenaar

Foto van Rogier Hentenaar Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.
 
 
Meer artikelen van Rogier Hentenaar

Vastgoedsector dient eerst winkeliers mee te krijgen bij aanpassing huurrecht

Het schiet niet op zo. Brancheorganisaties in de retail keren zich fel tegen het voorstel van de vastgoedsector om het huurrecht voor winkeliers aan te passen. Winkeliers vrezen de speelbal te worden van de luimen van vastgoedbeleggers. Die vrees is onterecht. Maar de vastgoedsector opereert weer onhandig door niet in eerste instantie hun ‘klanten’ mee proberen te krijgen. قوانين لعبة بلاك جاك

Het is net alsof in een voetbalwedstrijd één van de strijdende partijen bij de scheidsrechter vraagt om het strafschopgebied te vergroten zonder de ander erbij te betrekken. De andere partij zal dan tegen zijn, ook al hebben ze ook voordeel van een groter strafschopgebied, maar puur uit wrok omdat ze er niet in betrokken worden. Daar lijkt het hier ook op.

Vorige week drongen prominente brancheorganisaties IVBN, Neprom, Vastgoed Belang, VGM NL en Forumvast bij de minister van economische zaken  op aan om het huurrecht voor retailers aan te passen. Nu nog wordt te veel de gang naar de rechter gemaakt om huurcontracten aan te passen zoals bij eindigende contracten.

Uitzettingsprocedures

De vastgoedsector heeft hier zeker een punt. Hoe vaak gebeurt het niet dat een winkelcentrumbelegger twee grote leegstaande ruimtes niet in één geheel kan verhuren aan een grote retailer omdat er nog een klein winkeltje tussen zit waarbij de winkelier niet van plan is te verkassen naar een locatie elders in het centrum. Deze weigerachtige winkelier moet snappen dat door de komst van een grote nieuwe retailer, zeg maar een ZARA of Primark, het hele winkelcentrum er wel bij vaart doordat de loop er nog beter in komt.

Ook moet de mogelijkheid open blijven om het centrum te renoveren zonder eindeloze uitzettingsprocedures. Als dat allemaal makkelijker gaat, krijg je ook veel vitalere winkelcentra. Ook kan dat leiden tot de toetreding van nieuwe winkelbeleggers die bijvoorbeeld panden in de aanloopstraten opkopen en zo ruimte te bieden aan nieuwe en originele retailformules. Het kan zo maar gebeuren dat dergelijke aanloopstraten werkelijk een hit worden die nieuw kooplustig publiek weten aan te trekken. كازينو 888

Welwillend

Dat allemaal staat niet op het netvlies van de gemiddelde winkelier. Die zucht onder dalende omzetten en hoge huren. Die wil niet te snel afschrijven op de winkelinrichting als hij al dan niet gedwongen moet verkassen. المراهنات على المباريات Met dergelijke zorgen is het begrijpelijk dat de retailorganisaties niet bepaald staan te springen. De vastgoedsector heeft al aangekondigd dat de door hen uitgewerkte voorstellen om het huurrecht te vernieuwen ‘uiteraard‘ nog met de retailsector moet worden besproken. Ik vind dat ze dat eerst hadden moeten doen voordat ze naar de minister waren gestapt. De winkeliers zijn immers hun belangrijkste klanten! Die moet je het eerst betrekken bij eventuele veranderingen. Dan sta je ook sterker. Henk Kamp, de minister van Economische Zaken zal de voorstellen van de vastgoedsector niet bepaald welwillend in behandeling nemen met het felle protest van de retailers op de achtergrond.

Morrelen aan het huurbeschermingsrecht is een uiterst delicate aangelegenheid dat niet zonder de medewerking van de retailsector kan. Pas als de retailers overtuigd zijn dat de vernieuwing van het huurrecht ook in hun voordeel is, kunnen er concrete stappen worden gemaakt.

Door Rogier Hentenaar | Gepubliceerd op 19 mei 2014