Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Vastgoedfonds uitgelicht: Winkelfonds Duitsland 6 NV

Zes vragen aan Thomas Kühl, directeur Holland Immo Group BV.

Waar kennen beleggers Holland Immo Group van?
HIG is een top 10 aanbieder van niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen voor particuliere en institutionele beleggers en heeft zich de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd in het initiëren en beheren van winkelbeleggingen in Nederland en Duitsland. Sinds 2001 heeft HIG in totaal 22 vastgoedfondsen geïnitieerd met een totaal fondsvolume van € 695 miljoen. Daarvan is sinds 2008 ca. € 200 miljoen aan Duitse winkelfondsen geïnitieerd, verdeeld over zeven fondsen, bestaande uit 32 objecten, 170 huurders en 100.000 m2 winkeloppervlak, verspreid over geheel West-Duitsland, de toeristische Oostzee kust, Leipzig en Berlijn. HIG en de fondsen staan onder toezicht van de AFM.

Wat is de strategie achter Winkelfonds Duitsland 6 NV?
Volgens CBRE hebben de Duitse vastgoedprijzen zich in vergelijking met de omringende landen veel gematigder ontwikkeld en zijn daardoor ook in de kredietcrisis minder gedaald vergeleken met bijvoorbeeld Groot Brittanië of Nederland. Op basis van de huidige prijzen zien beleggers volgens CBRE potentie voor waardegroei. Het winkelsegment dagelijkse voorzieningen (food en non-food) is veel minder conjunctuurgevoelig omdat het om primaire levensbehoeften gaat, of wel, zoals Duitsers zeggen: “gegessen wird immer…”. Duitsland wordt volgens onderzoek (INREV) inmiddels als het meest aantrekkelijke beleggingsmarkt beschouwd voor niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen en heeft daarmee Groot Brittanië van de troon gestoten.

Waarin investeert Winkelfonds Duitsland 6 NV?
Dit fonds investeert in de financiering van twee nieuwe binnenstedelijk gelegen winkelcentra voor de dagelijkse voorzieningen. Dit segment met grote Duitse winkelketens in de dagelijkse voorzieningen zoals Rewe, Edeka, Kaiser’s, Rossmann, etc. blijven sterk expanderen en zoeken steeds meer binnenstedelijke locaties met ruime eigen parkeervoorziening. Bij dit type winkelcentra zie je altijd een grote full-service supermarkt, een discounter, een grote drogisterijketen en ander aanvullende non-food formules (mode, dierenspeciaalzaken, drankenhandel en een bakkertje). Duitse wetgeving laat grote winkelontwikkelingen buiten de stadskernen nauwelijks meer toe. Dus deze locaties worden steeds schaarser.

Hoe ziet de portefeuille van Winkelfonds Duitsland 6 NV eruit?
Dit fonds belegt in twee nieuwe binnenstedelijke winkelcentra voor dagelijkse voorzieningen (food en non-food) in Bonn en Hemer. Beide locaties bevinden zich in de economisch sterke deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het object Hemer is in maart 2011 opgeleverd en volledig verhuurd. Het object in Bonn zal omstreeks april 2013 worden opgeleverd. Het fonds loopt geen enkel ontwikkelrisico omdat de verkoper/ontwikkelaar de huurderving tot aan de oplevering vergoedt. Zowel de koopprijs als de huurderving zijn volledig afgedekt met een bankgarantie. Circa 90% van de huurstroom komt van grote Duitse winkelketens, waaronder EDEKA, Lidl, C&A, Vögele, Takko en DM. De resterende gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedraagt ruim 12 jaar. Deelname is mogelijk vanaf € 10.000 (exclusief 3% emissiekosten).

Wat is het rendement van Winkelvastgoedfonds Duitsland 5 NV?
Het verwachte totaal beleggersrendement bedraagt 8,9%. Het directe beleggersrendement, dat op kwartaalbasis zal worden uitgekeerd, is geprognosticeerd op 7,2% per jaar. 

Waar kunnen geïnteresseerden het prospectus verkrijgen?
Het prospectus van de beleggingsinstelling Winkelfonds Duitsland 6 NV is verkrijgbaar via www.hollandimmogroup.nl.

Door Redactie | Gepubliceerd op 1 juni 2012