Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Vastgoed Belang geeft advies om Propertize nog niet van hand te doen

De Nederlandse Staat is op zoek naar een koper voor Propertize, voorheen Property Finance. Hetpropertize investeringsbedrijf was aanvankelijk onderdeel van SNS Reaal maar kwam door de nationalisatie in 2013 het bezit van de Staat. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft aangekondigd dat het de bedoeling is om Propertize voor het begin van volgend jaar van hand te doen met als doelstelling het maximaliseren van de winst.

Vereniging Vastgoed Belang is van mening dat verkoop van Propertize een slecht plan is. In totaal heeft Propertize 4,8 miljard euro uitgeleend waarbij een kwart van de leningen, 1,2 miljard euro, rendement opleveren. Het plan is om zowel de goede als de slechte leningen samen in een pakket van hand te doen; een beslissing die zeer nadelig zal uitpakken voor alle leners die wel hun verplichtingen nakomen.

Propertize zal met name een interessante acquisitie zijn voor een buitenlandse bank of durfinvesteerder en deze zal kiezen voor winst op korte termijn wat gerealiseerd kan worden door het vastgoed dat als onderpand geldt te verkopen. Op het moment dat het rentetermijn afloopt, is er sprake van het herzien van de schuldgraad en zal de eigenaar extra geld moeten storten om het verschil goed te maken. Indien dit geld er niet is, dan zal deze verplicht worden om het pand wat met de lening is gefinancierd te verkopen – vaak tegen fikse kortingen – met als resultaat dat diverse gezonde bedrijven veel schade leiden of zelfs financieel geruïneerd worden.

Een dergelijke situatie is volgens Co Koning, de directeur van Vereniging Vastgoed Belang, ook nergens voor nodig. Koning verwacht zelfs dat Propertize op de korte termijn, binnen 1 tot 2 jaar, zelfs weer winstgevend zal zijn nu de markt aantrekt. In 2013 leed Propertize namelijk nog een verlies van 774 miljoen euro maar het verlies over 2014 is afgezwakt tot een totaal van 49 miljoen euro. Bovendien zal de Staat zelf ook last ondervinden van de gevolgen van een mogelijke verkoop van Propertize waardoor de beslissing wel eens contraproductief kan zijn.

Vastgoed Belang is overigens niet de enige organisatie die zorgen uit over de geplande verkoop. Gerton van Boom, directeur van fondsbeheerder Van Boom & Slettenhaar, schreef onlangs een open brief naar het ministerie van Financiën en het AMF.

Door Redactie | Gepubliceerd op 12 november 2015

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email