Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Union: Aankopen Ito en Som zorgen voor stabiliteit in onze portefeuille

De Duitse vastgoedbelegger Union Investment koopt op de Amsterdamse Zuidas de kantorencomplexen Ito en ito somSom van Commerz Real.

De verkoop zou €245 miljoen opleveren en een van de grootste transacties sinds de crisis zijn. Advocatenkantoor Houthoff Buruma is de belangrijkste huurder.

Eind vorig jaar ketste een overeenkomst met de Amerikaanse vastgoedbelegger Tishman Speyer nog af. Toen werd al een bedrag van rond €240 miljoen bij een aanvangsrendement van 5,2% genoemd, een cijfer dat dicht tegen de huidige aankoopsom ligt. De Ito-toren (34.500 m2) werd in 2011 nog gewaardeerd op €173,8 miljoen, het Som-gebouw (15.000 m2) op €71,3 miljoen. Hoofdhuurder in de Ito-toren is het advocatenkantoor Houthoff Buruma, dat eind november 2013 zijn huurcontract van 12.500 m2 verlengde tot 2023.

In dit kantoor is 1451 m2 kantoorruimte beschikbaar voor €345 per vierkante meter exclusief BTW. In het Som-gebouw is volgens DTZ nog 848 m2 te huur tegen €305 per vierkante meter.

Begin dit jaar kocht Union voor €54 miljoen (exclusief erfpacht) het in aanbouw zijnde hoofdkantoor van Stibbe op de Zuidas naast het nieuwe hoofdkantoor van AkzoNobel. Dat pand werd vorig jaar al door Union gekocht voor €84 miljoen inclusief afkoop van de erfpacht.

De Zuidas hoort met zijn relatief lage leegstand van 6,8% tot de aantrekkelijkste kantoorgebieden van Nederland’, aldus Philip La Pierre, hoofd Europese investeringen bij Union. Ito-Som zal dan ook niet Unions laatste aankoop hier zijn, verzekert hij. “We hebben altijd vertrouwen in de Nederlandse markt gehad en blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden.”

Volgens La Pierre is de Zuidas, ondanks de stevige prijs die is betaald is voor Ito en Som, aantrekkelijk voor Duitse investeerders. De prijzen liggen namelijk beduidend lager dan in bijvoorbeeld Londen en Parijs. Over het feit dat de panden in een open end fonds worden opgnenomen zegt La Pierre tegen Vastgoedjournaal: “het gaat om een fonds met een belegd vermogen van €10 miljard. Als investeerders eruit stappen, is er weinig aan de hand. Het is dan niet noodzakelijk om panden meteen te verkopen. Ito en Som brengen zelfs stabiliteit in dit fonds.”

Op twee kantoren na (Deloitte en AKD) hebben alle kantoren op de Zuidas de afgelopen jaren een nieuwe eigenaar gevonden. Binnenkort komt de ING-schoen op de markt. Volgens kenners zal het nog niet meevallen om daar een koper voor te vinden. Dit omdat de onderhoudskosten hoog zijn, en er altijd discussie is of het markante gebouw wel of niet op de Zuidas staat.

Door Redactie | Gepubliceerd op 23 april 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly