Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Trumpmania stuwt investeringen in Nederland

Donald TrumpDe aanstelling van de nieuwe Amerikaanse president, Donald J. Trump, heeft voor een schokgolf van reacties gezorgd. Voor de Europese economie en de economie van Nederland gaat het, volgens Dennis Vermeulen van de INCO Business Group in Amsterdam, om positieve veranderingen. De Algemeen Directeur stelt dat er met name vanuit het Midden-Oosten, China, India en Brazilië een hernieuwde interesse in Europa is ontstaan.

Als organisatie houdt de INCO Business Group zich bezig met het geven van advies omtrent het investeren in Europa. Afgelopen januari nam het aantal aanmeldingen, in vergelijking met dezelfde periode in het jaar daarvoor, met ruim 40% toe. Eerder zochten buitenlandse investeerders al hun heil in Canada als alternatief voor de VS. Europa biedt echter voor veel buitenlandse investeerders ook perspectief.

Trump heeft zich in zijn campagne flink uitgesproken over het terughalen van banen naar Amerika en het stoppen met het voortrekken van buitenlandse partijen. Laatstgenoemde maken zich terecht zorgen over de protectionistische maatregelen die de nieuwe Amerikaanse regering zal treffen. Ook het harde standpunt omtrent immigratie maakt het investeren in het land minder aantrekkelijk.

Om investeerders over de streep te trekken, is het volgens Vermeulen van belang dat zij gepaaid worden. De Canadese overheid speelde direct in op de winst van Trump en richtte de Ottawa Investment Promotion Agency op. De eerstkomende vijf jaar is een budget van 218 miljoen dollar vrijgemaakt om investeerders uit het buitenland aan te trekken.

De winst van Trump heeft mogelijk ook op een andere manier een positief effect voor de Nederlandse economie. Eén van de beloften van de kersverse Amerikaanse leider is om Amerika weer groot te maken. Vele Amerikanen maken zich zorgen over de kwakkelende economie van het land en zien in Trump de verlosser die dit recht zal trekken.

Een sterk Amerika is ook goed voor Nederland. Het land blijft één van de grootste buitenlandse investeerders. Als het goed gaat met de Amerikaanse economie dan zal zich dit waarschijnlijk uiten in meer investeringen in Nederland. Amerikaanse bedrijven zorgden vorig jaar voor meer dan 2500 nieuwe banen. Bovendien zullen protectionistische maatregelen van Trump minder effect hebben op Nederland aangezien de investeringen niet zijn gericht op productie voor de Amerikaanse markt.

Door Redactie | Gepubliceerd op 16 februari 2017

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email