Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Barbara Sanders

Foto van Barbara Sanders Barbara is de schrijvende kracht achter Vastgoedjournaal. Met haar uitgebreide netwerk, opgedaan na een lange loopbaan op de financiële redactie van De Telegraaf, is zij onlangs onze gelederen komen versterken. Haar vlotte en toegankelijke schrijfstijl wordt door lezers en beslissers in de vastgoed- en bouwwereld alom gewaardeerd.
 
 
Meer artikelen van Barbara Sanders

Topman NSI ziet kanteling in bezettingsgraad

Vastgoedbedrijf NSI heeft in het derde kwartaal een negatief indirect beleggingsresultaat in de boeken gezet. Dat kwam met name door afwaarderingen in de vastgoedportefeuille en van derivaten. “Afwaarderen is natuurlijk nooit iets om vrolijk van te worden”, aldus  topman Johan Buijs tegen Vastgoedjournaal.

Het bedrijf waardeerde de portefeuille met €38 miljoen af en derivaten met €8 miljoen. موقع الخيل Het indirect resultaat kwam uit op €46 miljoen negatief.

Het direct beleggingsresultaat over het derde kwartaal bedroeg €15,9 miljoen, een daling van 3% ten opzichte van het tweede kwartaal. De daling hier is vooral het gevolg van een lagere bijdrage uit de Zwitserse portefeuille. In juni werd 70% procent van de Zwitserse portefeuille verkocht voor €82,1 miljoen.

De bruto huuropbrengsten kwamen in de verslagperiode uit op bijna €39 miljoen. De netto huuropbrengsten bedroegen ruim €33,5 miljoen.

NSI verwacht in 2012 een ontwikkeling van het directe resultaat per aandeel in een bandbreedte van €0,98 en €1,01. ,,Dit kan beïnvloed worden door de hoeveelheid nieuw uit te geven aandelen als gevolg van het stock dividendprogramma”, aldus Buijs,

Operationaal gezien is de bestuursvoorzitter wel tevreden met de resultaten. “ Zeker gezien de marktomstandigheden. Alles wat we wilden bereiken na de fusie met vastned OI is afgerond. Het kantelpunt qua bezettingsgraad is bereikt. Eind vorig jaar hadden we te maken met veel huurcontracten die afliepen. Dat is nu niet meer. De weg naar boven is ingeslagen.”

Een jaar geleden was NSI volop in het nieuws. Er werd ernstige scheurvorming geconstateerd in het Heerlense winkelcentrum ‘t Loon. Dat leidde aanvankelijk tot ontruiming van de winkels eind november en enkele dagen later tot gedeeltelijke sloop van het verzakkende winkelcentrum omdat de veiligheid niet langer kon worden gegarandeerd.

Volgens gisteren gepresenteerd onderzoek van TNO wist de gemeente Heerlen dat er problemen waren die invloed konden hebben op de veiligheid van de parkeergarage, maar heeft geen verdere actie ondernomen om in het bezit te komen van de bij de Verenging van Eigenaren (VvE) ’t Loon aanwezige informatie daarover. “Als gevolg hiervan is de mogelijke impact van de bodemdynamiek destijds niet in beeld gekomen bij de gemeente”, aldus TNO. Ook een historisch dossier van voor de renovatie van ’t Loon in 2002 ontbreekt. سباق حصان

Buijs vertelt dat NSI niet van plan is om het roer in het winkelcentrum geheel om te gooien.  “We zijn in onderhandeling met C&A over het afsluiten van een huurcontract.“

Hij beaamt dat andere winkeliers schermen met het opzeggen van hun huurcontract als trekker C&A afhaakt. Sommige grote huurders als Perry Sport, Bristol en Jumbo hebben inmiddels daadwerkelijk gezegd ‘t Loon te verlaten en hebben hun contract opgezegd. “Dat doen ze om in een goede onderhandelingspositie te komen voor een nieuw contract. “Dat is het spel dat altijd gespeeld wordt tussen huurder en landlord”, zegt Buijs nuchter.

NSI heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor het gesloopte deel laten maken, waarbij zaken over twee verdiepingen gevestigd zijn. Qua omvang wordt het winkelcentrum niet groter. De plannen liggen nu bij de gemeente. Volgens Buis gaat de herbouw zo’n 5 a €6 miljoen kosten.

Buis vertelt dat het onderzoek naar de verzakking nu is afgerond maar  dat het nog even duurt voordat er een schadeclaim kan worden ingediend bij de verzekering. “Dat kost nou eenmaal veel tijd. Het zijn lange processen.” De huurderving is wel al deels door de verzekeraar uitbetaald aan NSI. “Die is gewoon gebaseerd op het ROZ-model”, aldus de topman.

NSI vergoedt de omzetdaling van winkeliers als gevolg van het drama niet. Ze zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van zulke schade. العاب تجيب فلوس De grote winkelketens hebben dast goed voor elkaar de kleine zelfstandige winkeliers meestal niet. Dat NSI niets voor hen gedaan heeft, doet Buijs af als onzin. “Wij hebben zeker wat voor de winkeliers gedaan bijvoorbeeld geholpen met nieuwe inrichting.”

Door Barbara Sanders | Gepubliceerd op 12 november 2012