Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Spinozacampus met betaalbare studentenwoningen dankzij vastgoed-cv

Amsterdam heeft er een nieuwe campus bij, nu de 700 nieuwe zelfstandige en betaalbare studentenwoningen aan het SpinozacampusDennenrodepad gereed zijn als uitbreiding van de reeds bestaande 500 kamers in de flats Echtenstein en Daalwijk. Dit dankzij een nieuwe vastgoed-cv van fondsaanbieder Haerzathe die hierin €24 miljoen van onder meer particuliere beleggers heeft geïnvesteerd. 

Aankomende woensdag 25 september wordt de Spinozacampus officieel geopend. Dit project is een gezamenlijk initiatief van vastgoedbelegger Haerzathe Investments, Plegt-Vos Bouwgroep en woningcorporatie DUWO. Uniek aan deze studentenhuisvesting is dat de drie betrokken partijen laten zien dat particuliere funding voor maatschappelijke vraagstukken in het huidige economische klimaat mogelijk is. Hét voorbeeld van de participatiemaatschappij waar koning Willem Alexander in zijn troonrede over sprak.

Het is een voor Nederland nieuwe vorm van samenwerken waarmee een – eveneens – nieuwe weg is ingeslagen voor de financiering van sociale woningbouw. En de huurprijzen zijn on-Amsterdams laag. Haerzathe Investments heeft dit project ter omvang van ruim €24 miljoen deels gefinancierd met verhandelbare obligaties die zijn uitgegeven aan particuliere beleggers. Door de unieke constructie lopen de beleggers maar zeer beperkt risico en worden de obligaties zelfs gewaardeerd met een A+. Het rendement is 7,12% IRR. Dat er ook in het huidige klimaat markt is voor dergelijke beleggingsproducten blijkt wel uit het feit dat de emissie ruim overtekend is.

Plegt-Vos Bouwgroep uit Oldenzaal realiseerde de 10 gebouwen met 700 studentenwoningen via haar modulaire bouwsysteem. Door het modulaire bouwsysteem kunnen de 700 sociale woningen kostendekkend worden ontwikkeld. Zelfs op een locatie die door de bouwstop slechts tijdelijk beschikbaar is. Voor de ontwikkeling is voor 15,5 jaar een erfpachtovereenkomst met de gemeente Amsterdam aangegaan. Het huurniveau voor deze zelfstandige woningen is met huurtoeslag circa € 220 per maand.

De beschikbaarheid van betaalbare studentenkamers is des te belangrijker nu de studiefinanciering onder druk staat. Willen we voorkomen dat studenten grote bedragen moeten lenen en met een enorme schuld op de arbeids- en woningmarkt komen, dan moet er betaalbare studentenhuisvesting beschikbaar zijn. Studentenhuisvester DUWO bouwt al decennia lang dergelijke studentenhuisvesting en vindt – ook in moeilijke tijden – mogelijkheden om daar financiering voor te vinden en werkt daarbij nauw samen met partners. Op die manier proberen we op een creatieve manier te zorgen voor voldoende betaalbare studentenwoningen.

Door Redactie | Gepubliceerd op 24 september 2013