Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Ruim veertienduizend huurwoningen in tien deals verkocht aan buitenlandse beleggers

Buitenlandse beleggers hebben in 2014 voor ruim 1,5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse huurwoningen. Tot nu toe woningenalkmaar (1)werden in ca. 10 transacties in totaal circa 14.300 huurwoningen verkocht aan buitenlandse investeerders. Hiervan behoorde circa 52% van de woningen tot het gereguleerde segment. Naar verwachting worden op korte termijn aanvullende transacties bekendgemaakt. Dat meldt Capital Value uit eigen onderzoek.

De grootste toetreder tot de Nederlandse markt is Round Hill Capital, die in 2014 meerdere grote portefeuilles verwierf van onder meer CBRE Global Investors, Wooninvesteringsfonds en Propertize. De grootste transactie staat op naam van Patrizia, die voor 578 miljoen euro de portefeuille van Vestia verwierf. Overige partijen die tot de Nederlandse woningmarkt toetraden zijn onder meer Aventicum, BNP Paribas REIM Germany en Heitman.

De resultaten zijn in lijn met het onderzoek van Capital Value begin dit jaar naar de interesse van internationale investeerders voor de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. Uit dit onderzoek bleek dat er meer dan 1 miljard euro beschikbaar zou zijn voor Nederlandse huurwoningen. Marijn Snijders, directeur Capital Value: “Buitenlandse beleggers hebben veel kapitaal beschikbaar. Doordat een aantal grote portefeuilles op de markt is gekomen in 2014, hebben de investeringen vanuit het buitenland de verwachtingen overtroffen”.

Divers investeringsprofiel
De nieuwe toetreders op de Nederlandse woningmarkt kennen een divers investeringsprofiel. Een deel van de buitenlandse beleggers is actief namens buitenlandse pensioenfondsen uit onder meer Duitsland, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er beleggers actief met private equity voor een diverse groep family offices.

Buitenlandse beleggers hebben een zekere schaalgrootte nodig om tot de markt toe te kunnen treden. Naast de grote portefeuilleverkopen van Vestia, WIF en Propertize vonden ook diverse transacties met buitenlandse beleggers plaats met een kleinere omvang. Opvallend is dat Internationale beleggers ook investeren in de meer perifere gebieden buiten de Randstad en dat ca. 52% van de aangekochte woningen tot het gereguleerde segment behoort. Hiermee zijn buitenlandse beleggers complementair aan Nederlandse institutionele fondsen die een sterke voorkeur hebben voor te liberaliseren nieuwbouwwoningen in de Randstad.

Door Redactie | Gepubliceerd op 28 december 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email