Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

RijnVast Obligatiefonds Duitsland II BV

RijnVast B.V. is in 2007 opgericht door Hans Beekman, Hans Neef Joris van Wijk en Eric Wagelaar. In deze samenwerking is jarenlange ervaring op het gebied van makelaardij, vastgoedontwikkeling en -belegging, kapitaalverwerving en fondsstructurering gebundeld. Na de succesvolle introductie van hun eerste fonds RijnVast Obligatie Duitsland I BV in 20089 staat inmiddels hun tweede vastgoedfonds voor de deur: RijnVast Obligatiefonds Duitsland II BV.

RijnVast Obligatiefonds Duitsland II BV is een fonds gericht op winkelcentra in Duitsland. Met coupures vanaf € 5.000 is dit een obligatiefonds waar menig belegger in kan stappen. Waarom nu een obligatie gericht op winkelcentra in Duitsland? Volgens de heren van RijnVast is dat logisch, de Duitse economie laat immers een sterk herstel zien na de crisis. Daarnaast is de onroerend goed markt er vele malen groter dan in Nederland en zijn er objecten te koop tegen betere prijzen. Als voorbeeld wordt het in dit fonds ingebrachte pand in Wegberg aangehaald, dit pand wordt aangekocht voor een kapitalisatie factor van 11,85 keer de huur. Voor een object met 17 huurders (waaronder een aantal grote landelijke ketens) met langlopende huurcontracten is dit vergeleken met Nederland een uitstekende investeringsmogelijkheid.

Een “Retail “ investering lijkt de belegger dit jaar sowieso goed te liggen. Volgens Hans Neef komt dit door het lage risico;het fonds is bewust gestructureerd met 2 verschillende winkelcentra met een groot aantal (17) huurders met aanvullende assortimenten. . Het gaat hierbij dus om de spreiding en diversiteit tussen de huurders. Een winkelcentrum bouwt op landelijke ketens, wanneer deze aanwezig zijn is het voor andere bedrijven interessant zich ook op deze plek te vestigen. Neef maakt zich dan ook niet druk om de exploitatievooruitzichten die zijn immers goed en mocht er toch onverhoopt iets met een huurder gebeuren, dan zijn dit objecten die snel een nieuwe huurder zullen trekken.

Wanneer RijnVast een object selecteert moet het aan de volgende criteria voldoen:

• De vastgoedportefeuille dient zich te kenmerken door geografisch gespreide objecten in economisch sterke gebieden, een combinatie van bestaande en (recente) nieuwbouw en gunstige verhoudingen tussen de looptijden van de huurcontracten binnen de gehele portefeuille.
• Alle objecten dienen kwalitatief hoogwaardig, multifunctioneel te zijn en een gebruik te hebben dat in overeenstemming is met het bestemmingsplan. De huurders zijn solide en solvabel.
• Winkelpanden dienen te liggen in drukke winkelgebieden in het centrum of aan de rand van de stad, ruime parkeergelegenheid te hebben in de directe omgeving, duidelijk herkenbaar te zijn en een of meerdere winkelformules met autonome aantrekkingskracht in het pand te hebben of in de directe omgeving van het pand.
• Bij de aankoop van een object is de locatie het belangrijkste criterium. Deze is bepalend voor de vraag of het winkelcentrum aantrekkelijk blijft voor gebruikers en bij verkoop in de toekomst voldoende opbrengsten beschikbaar komen voor het aflossen van de obligaties en de bankleningen.

Het RijnVast Obligatiefonds Duitsland II BV investeert de volgende objecten:

Object Wegberg
Dit winkelcentrum vormt het winkelgebied aan de centrumring van de stad Wegberg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is in twee bouwfasen gebouwd en in 2008 en 2009 opgeleverd. Het object heeft een totaal verhuur- baar vloeroppervlak (VVO) van ruim 2.900 m² en een totale grondoppervlakte van 8.886 m². Op het terrein bevinden zich 124 parkeerplaatsen. De belangrijkste huurders zijn Penny supermarkten, de landelijke textielketen KiK en de landelijke dierenspeciaalzaak Fressnapf. De door DTZ vastgestelde taxatiewaarde bedraagt € 4.230.000,–, dat is € 340.000,– meer dan de Aankoopprijs.

Object Berlin Mahlow
Dit nieuwe winkelcentrum wordt in twee fasen opgeleverd op 31 januari en 31 maart en heeft een hoog afwerkingsniveau. . Het object ligt in Berlin Mahlow, in de deelstaat Brandenburg. Mahlow ligt centraal in de economische
zone van het nieuwe internationale vliegveld Berlin Brandenburg International. De komende jaren zal deze gemeente expanderen en vergelijkbaar zijn met het Nederlandse Hoofddorp bij Schiphol. De verwachting is dat de prijzen in deze regio navenant zullen stijgen.
Het winkelcentrum heeft een totaal verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) van 5.673 m2 en een totale grondoppervlakte van 16.200 m². Op het terrein bevinden zich 174 parkeerplaatsen.
De belangrijkste huurders zijn Aldi supermarkten, de landelijke slaapkamerspecialist Dänische Bettenlager en de landelijke drogisterijketen Rossmann. De door DTZ vastgestelde taxatiewaarde bedraagt € 7.425.000,– dat is € 751.213,– meer dan de Aankoopprijs.

De heren van RijnVast zijn van mening dat deze winkelcentra een prima basis zijn voor de rendementen op de obligaties. Ze nodigen u dan ook graag uit voor een nadere kennismaking. RijnVast gaat voor een langdurige en persoonlijke relatie met haar obligatiehouders.

In 2011 mag u nog meer van de heren van RijnVast verwachten. Nog voor de zomer zal RijnVast de markt bedreden met een derde fonds. In dit fonds wordt een zogenaamd Pflegeheim (verpleeghuis) opgenomen. Wilt u hiervan op de hoogte blijven, dan kunt u zich melden op Vastgoedvergelijker.nl of op www.rijnvast.nl

Door Redactie | Gepubliceerd op 3 februari 2011