Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Frits Panhuyzen

Foto van Frits Panhuyzen Sinds 1977 was de heer Panhuyzen actief als makelaar na het voltooien van zijn HBS opleiding en kandidaats Nederlands Recht aan de Universiteit van Nijmegen. Vanaf 1986 was hij mede eigenaar van Nolthenius|Panhuyzen Commercieel o.g. Makelaars te Arnhem. Later is deze vennootschap overgenomen door de Kamerbeek Groep en vervolgens door Meeùs (Aegon). In de periode 1999 – 2004 was hij directeur bij Meeùs. Tevens is hij van 1995 tot 2006 als mede initiator en directeur actief betrokken geweest bij het vastgoed groeifonds FiduVast. Hierdoor beschikt hij over specifieke kennis en ervaring met betrekking tot het besturen van een beleggingsfonds. Zijn huidige functie is algemeen directeur van SynVest Beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Frits Panhuyzen

Rendement ondanks lage rente en risico’s

We zullen in 2015 de toekomst opnieuw moeten uitvinden. Met deze historisch lage rentestand is het gevaar aanwezig dat de risico’s van beleggen volledig uit het oog worden verloren. ivermectin for roundworms Maak verstandige keuzes met uw verdiende geld. Ga niet voor het hoogste rendement.

Aan hoog rendement kleven navenante risico’s. De huidige lage rente op een spaarrekening leidt echter ook tot niets zult u zeggen. Maar het is beter dat uw hoofdsom min of meer behouden blijft, dan dat uw inleg (grotendeels) verloren gaat. Er zijn verschillende alternatieven om toch rendement te maken. ivermectin topical paste guinea pigs

Alternatieve beleggingsmogelijkheden

Staatsobligaties van solide landen lijken thans minder aantrekkelijk. Enerzijds vanwege het feit dat er een extreem lage – of zelfs negatieve – vergoeding op wordt gegeven. Anderzijds omdat een mogelijk oplopende rente, als de economie aantrekt, tot een daling van de obligatiekoersen leidt. Solide bedrijfsobligaties zijn dan misschien een betere mogelijkheid.

Dan naar aandelen. Die staan in veel gevallen op een ‘all time high’, vanwege het TINA-effect (‘there is no alternative’) van de laatste jaren. Maar aandelen van solide bedrijven met een hoog dividendrendement leveren in ieder geval cash op. Op uitsluitend aandelen zal de focus echter evenmin gericht moeten zijn.

Vastgoed

De ‘asset categorie’ vastgoed. Als we de argumenten op een rijtje zetten kom ik tot de volgende redenering. Vanaf de kredietcrisis in 2007 / 2008, of in sommige landen al eerder, zijn de onroerend goed prijzen in een groot aantal (Europese) landen continu gedaald.

In Nederland lijken de prijzen na 2014 min of meer uit gebodemd. De inflatie, een positieve factor voor vastgoed, is mede door de sterk gedaalde olieprijzen weliswaar laag, maar zal bij een aantrekkende economie weer stijgen.

De lage olieprijs geeft weer een enorme stimulans aan de economie, naast een gunstige verhouding euro/dollarkoers en verwachte stimuleringsmaatregelen van de Europese bank (lees: het pompen van geld in de economie). De hypotheekrente is extreem laag én vast te zetten voor langere termijn.

Een aantrekkende economie betekent hogere inflatie en hogere vastgoedprijzen, terwijl u nu mogelijkheden hebt lang te financieren tegen lage kosten. Het op beperkte schaal toepassen van ‘leverage’ (financieren met geleend geld, waarbij de kosten van de financiering lager zijn dan de opbrengsten) kan dus zeker zinvol zijn.

In Duitsland doen wij dat. Op de hypothecaire financieringen wordt bovendien jaarlijks zo’n 4% afgelost. Dus de risico’s van de lening lopen er steeds verder uit.

Beleggen via fondsen

Maar ook hier geldt dat uw eieren niet in één mandje moeten liggen. Spreiden blijft echt het motto.

Opbouwen van vermogen blijft een kwestie van lange adem. como tomar ivermectina pelo peso Laat u niet gek maken met torenhoge rendementen. Die zijn nooit realistisch. En blijf in staat om gebruik te maken van omstandigheden die zich wijzigen, uw beleggingen moeten liquide zijn. Via verschillende beleggingsfondsen kunnen vastgoed, aandelen en obligaties uitstekend worden gecombineerd voor vermogensopbouw, ook al zijn de tijden nu echt veranderd.

Door Frits Panhuyzen | Gepubliceerd op 9 januari 2015