Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rabobank: Herstel woningmarkt is broos

De Nederlandse woningmarkt kruipt uit het dal. Na ruim vijf jaren van crisis trekt de markt voor bestaande verkocht (1)koopwoningen dit en volgend jaar weer langzaam maar zeker aan, schrijven de economen van Rabobank. 

De grootste hypotheekverstrekker van ons land verwacht dat het aantal verkochte woningen dit jaar uitkomt op 130.000 tot 140.000. In 2013 bereikte de markt een dieptepunt. Toen wisselden slechts 110.103 stulpjes van eigenaar.

Ook voorzien de economen van de bank een lichte stijging van de huizenprijzen. Voor dit jaar tot maximaal 1% en voor 2015 van 1 tot 3%.

“Zowel qua prijsontwikkeling als voor wat betreft aantal verkochte woningen zijn we de bodem voorbij”, aldus econoom Pieter van Dalen van Rabobank, die meent dat consumenten “het nu een goede tijd vinden om een woning te kopen”.

Toegenomen betaalbaarheid

Vooral de sterk toegenomen betaalbaarheid van woningen en het verbeterde sentiment op de woningmarkt zijn volgens Van Dalen aanleiding voor de aantrekkende huizenmarkt. Deze factoren wegen voor de economen van Rabobank zwaarder dan tegenkrachten als restschuldproblematiek en een verder oplopende werkloosheid.

Een herstel van de woningmarkt is volgens Rabobank broos en evenwel nog niet op alle fronten merkbaar. De nieuwbouwsector kent een zekere vertraging en ook de zogenoemde ‘onder water staande’ woningen hebben nog een langere weg te gaan.

 “Ook bij stijgende prijzen zal het nog jaren duren voordat de huidige woningeigenaren met onderwaarde weer ‘boven water’ zijn. Huiseigenaren die aflossen op hun hypotheek zullen daarbij sneller boven water zijn dan degenen die nog een volledige aflossingsvrije hypotheek hebben”, aldus Van Dalen.

Door Redactie | Gepubliceerd op 16 april 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email