Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rabobank blijft positief over woningmarkt

De Rabobank is positief gestemd over de ontwikkelingen in de Nederlandse koopwoningmarkt. Zij gaan ervan uit dat ook in Koop_12015 de markt verder zal aantrekken, ondanks de aanpassingen van de schenkingsvrijstelling en de starterslening. Het aantal verkochte woningen neemt toe en de huizenprijzen blijven gematigd stijgen. Dit staat vermeld in het Kwartaalbericht Woningmarkt dat gisteren werd gepubliceerd.

De Rabobank verwacht een toename van het aantal transacties tot 165.000 in 2015 en een stijging van de gemiddelde huizenprijs met 1,5-3,5% ten opzichte van 2014. Volgens de cijfers zal het aantal verkochte woningen in 2014 uitkomen op 145.000 en zal de gemiddelde huizenprijs met 1% gestegen zijn ten opzichte van het gemiddelde van 2013.

BBP-groei
Het herstel van de Nederlandse woningmarkt loopt samen met een matige maar aantrekkende economische groei. Voor 2014 verwachten de Rabobank-economen een stijging van het BBP met 0,75% ten opzichte van 2013, vooral dankzij de export en de investeringen. In 2015 leveren ook de consumptieve bestedingen van huishoudens een positieve bijdrage en voorzien de Rabo-onderzoekers een hogere BBP-groei. Door de groei van de werkgelegenheid daalt de werkloosheid. De stijging van het beschikbare huishoudinkomen en het herstel op de arbeidsmarkt hebben een gunstig effect op de woningmarkt.

Sterk effect
“Dit economische herstel, het hogere consumentenvertrouwen, de lage hypotheekrente en het forse aantal verkochte nieuwbouwwoningen hebben in onze ogen een sterker effect op de woningmarkt dan negatieve factoren als de beĆ«indiging of versobering van stimuleringsmaatregelen, de onderwaterproblematiek en de kredietbeperkende maatregelen”, concludeert Pieter van Dalen, woningmarkteconoom Rabobank.

In het derde kwartaal van dit jaar steeg het aantal woningen verder. De stijging was minder snel dan in de kwartalen ervoor, maar de huizenprijsindex nam juist sterker toe.

“Met een stijging van 0,9% ten opzichte van het vorige kwartaal en 1,8% ten opzichte van vorig jaar was dit de sterkste prijsstijging sinds het uitbreken van de crisis in 2008. De door de Nederlandse Vereniging van Makelaars geregistreerde verkoopovereenkomsten duiden op een verdere lichte toename van het aantal transacties in het vierde kwartaal van dit jaar”, vertelt Van Dalen.

Het hele Kwartaalbericht Woningmarkt is HIER te vinden.

Door Redactie | Gepubliceerd op 23 november 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email