Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert Bol

Foto van Norbert Bol Drs. ing. Norbert Bol (1963) is directeur Grontmij Capital Consultants B.V. Deze werkmaatschappij is in 2005 opgericht en heeft als doel om uitsluitend institutionele eindbeleggers te adviseren over hun beleggingen in vastgoed en infrastructuur. Norbert heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van beleggen en vastgoed en is tevens gelieerd aan de TiasNimbas Business School te Tilburg.
 
 
Meer artikelen van Norbert Bol

Puur Nederlandse bedrijfsruimtemarkt steeds minder aantrekkelijk voor institutionele beleggers

Sinds enige tijd is een terugtrekkende beweging zichtbaar van beleggers in bedrijfsruimtefondsen met een volledige focus op Nederland. Is Nederland nog wel aantrekkelijk voor institutionele beleggers in bedrijfsruimtevastgoed?


Vervagende landgrenzen in een segmenterende markt
Grontmij Capital Consultants ziet de landsgrenzen voor de bedrijfsruimtemarkt, in het bijzonder de logistieke, vervagen. Beleggers kijken steeds meer naar regio’s, stedelijke conglomeraten en hoogwaardige knooppunten. Ook in hun portefeuille bekijken zij de sector vanachter een Europese bril. Beleggers maken een steeds scherper onderscheid tussen de bedrijfsverzamelgebouwen, logistiek vastgoed en (light) industrial vastgoed, met daarbij nadruk op stabiele kasstromen.

Voorkeur hoogwaardig logistiek vastgoed
Vooral vanwege de gunstigere rendement-risicoverhouding hebben Institutionele beleggers appetite voor hoogwaardig logistiek vastgoed dat sterk gebonden is aan de grensoverschrijdende logistieke stromen. Dat wordt als beter verhuurbaar en minder risicovol beoordeeld dan ‘overige bedrijfsruimten’. Door deze crossborder kenmerken en de voorkeur voor logistiek vastgoed (grote objecten, link met e-commerce, langjarige huurovereenkomsten) investeren institutionele beleggers met name in logistieke bedrijfsruimtefondsen met een Europese focus. Hierdoor is er weinig toetreding in fondsen met een puur Nederlandse allocatie en neemt de slagkracht van die fondsen af.

Focus op locatie van logistieke terreinen
De Europese Bedrijfsruimtefondsen richten zich sterk op logistieke terreinen op specifieke locaties aan de ‘logistieke corridors’. Voor Nederland geldt dat enkel terreinen gelegen op de routes van Schiphol en de Rotterdamse havens naar Oost- en Zuidwest Europa interessant zijn voor deze fondsen. Hiermee vallen veel gemiddelde Nederlandse bedrijventerreinen buiten hun scope.  Interessante locaties in Nederland zijn bijvoorbeeld de logistieke terreinen rondom Luchthaven Schiphol, de Amsterdamse en Rotterdamse havens, Moerdijk, Breda en Venlo.

Beleggen in de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt vraagt om Europese blik
De genoemde onderdelen van de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt achten wij zeker nog aantrekkelijk. Maar het speelveld is breder. Voor beleggers die op zoek zijn naar niet-beursgenoteerd bedrijfsruimtevastgoed zijn vooral fondsen interessant die zich niet beperken tot Nederland, maar zich richten op Pan-Europese logistieke stromen. Voor het opbouwen of uitbreiden van de allocatie naar bedrijfsruimte zijn een scherp gedefinieerde strategie met acquisitiecriteria en de expertise van de manager om de strategie daadwerkelijk uit te voeren van belang. Onze kennis en ervaring hierbij biedt u de mogelijkheid om de Best in Class belegging te selecteren.

Door Norbert Bol | Gepubliceerd op 30 januari 2014