Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Frits Panhuyzen

Foto van Frits Panhuyzen Sinds 1977 was de heer Panhuyzen actief als makelaar na het voltooien van zijn HBS opleiding en kandidaats Nederlands Recht aan de Universiteit van Nijmegen. Vanaf 1986 was hij mede eigenaar van Nolthenius|Panhuyzen Commercieel o.g. Makelaars te Arnhem. Later is deze vennootschap overgenomen door de Kamerbeek Groep en vervolgens door Meeùs (Aegon). In de periode 1999 – 2004 was hij directeur bij Meeùs. Tevens is hij van 1995 tot 2006 als mede initiator en directeur actief betrokken geweest bij het vastgoed groeifonds FiduVast. Hierdoor beschikt hij over specifieke kennis en ervaring met betrekking tot het besturen van een beleggingsfonds. Zijn huidige functie is algemeen directeur van SynVest Beleggingsfondsen.
 
 
Meer artikelen van Frits Panhuyzen

Private Equity ziet bodem kantorenmarkt

Wereldwijd beursgenoteerd commercieel vastgoed is de best presterende beleggingscategorie van 2012 geworden met een rendement van 22%. Dit is ruim boven het rendement op aandelen. “De beurs heeft altijd gelijk”, zo luidt een oude wijsheid op Beursplein 5. Deze loopt meestal ruim een halfjaar vooruit op de ontwikkelingen. Tellen we daarbij op dat private equity volop (kantoren) fondsen aan het opkopen is, dan zou de bodem in dit segment nu wel eens bereikt kunnen zijn.

Opkoopfondsen

De eerste grote deal van private equity was het opkopen van het vastgoedbedrijf Uni-Invest, een jaar geleden, voor euro 358 miljoen. Als gevolg van een sluwe financiële transactie werden TPG en Patron, twee Angelsaksische private-equity huizen, eigenaar van Merin. Dit is de nieuwe naam van Uni-Invest. Deze transactie leidde tot veel commotie in de sector. De kopers kregen een korting van 40% op de taxaties van de panden. Een bodemprijs was de kwalificatie, maar niet representatief.

Meer recent zien we Catalyst Capital Group (CCG) een serieuze poging ondernemen om de obligatiehouders van het in surseance verkerende Homburg Invest uit te kopen om zodoende de macht naar zich toe te trekken. De biedingen op de obligaties lopen uiteen van 25 – 50%, afhankelijk  van de serie. Blijkbaar ziet CCG tegen deze prijzen serieuze mogelijkheden om een rendabele portefeuille in handen te krijgen met toekomstpotentieel. Anders zouden ze deze onderneming met dure adviseurs niet op poten zetten.

Een derde voorbeeld zien wij heel recent voorbijkomen met enkele fondsen van Hanzevast capital, waar NIBC de financier was, maar deze leningen heeft doorverkocht. Hatfield Philips wil Hanzevast het beheer van de portefeuille uit handen nemen. Een derde partij zou dan opdracht krijgen tot snelle verkoop. Eenmaal raden wie de moedermaatschappij van Hatfield is: een private equity fonds. Ik vermoed dat zij grote interesse hebben in de Hanzevast objecten, die nog een relatief goede bezettingsgraad hebben.

Hek van de dam

Vorig jaar was de verwachting dat in de voetsporen van Uni-Invest een golf aan andere transacties de markt zou overspoelen. Het hek lijkt nu van de dam. Wie zo weinig betaalt kan makkelijk met de huren onder de marktprijs gaan zitten en daarmee een rendabel fonds opzetten. Zeker met de huidige rentetarieven. Dan blijft er ook nog geld over voor het revitaliseren van de panden.

Als nu maar genoeg partijen de bovenstaande exercities met succes herhalen lijkt een bodem in de markt gelegd. Van daaruit kan weer, zeker met een mogelijk aantrekkende economie in 2014 / 2015 en stijgende inflatie, vanuit een stabiel fundament aan rendabel kantorenvastgoed worden gewerkt. Veelzeggend is dat TPG en Patron zelfs nog meer geld willen steken in Nederlands vastgoed.

Zo zijn er meer actuele ontwikkelingen; de volgende keer meer over de toestand in de vastgoedwereld.

Frits Panhuyzen, is algemeen directeur SynVest Beleggingsfondsen www.synvest.nl

Door Frits Panhuyzen | Gepubliceerd op 23 januari 2013