Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Positieve sentiment motiveert mensen om eigen woning te koop te zetten

Het aantal huizen dat te koop wordt aangeboden stijgt momenteel snel. In twee maanden tijd is het aantal woningmarkt_1woningen op huizensites met 5.000 gegroeid. De aanhoudende positieve berichtgeving over de woningmarkt motiveert mensen om nu snel een bord in de tuin te zetten, zegt adviesbureau Honk in een zelf opgestelde Woningmarktrapport, het eigen kwartaalbericht over het functioneren van de woningmarkt.

De gezondheid van de woningmarkt wordt daarin door Honk uitgedrukt in rapportcijfer. In april 2014 is dat cijfer een 4,9. Dat is 0,3 punt hoger dan vorig kwartaal. Pas bij een 6,0 scoort de woningmarkt een voldoende.

Uit het rapport: “Sinds juni 2013 daalde het aanbod van koopwoningen, maar eind januari kwam hier verandering in. Vooral in de betere woonregio’s neemt sindsdien het aanbod van te koop staande woningen sterk toe. In krimpregio’s (delen van Zeeland, Limburg en Noord-Nederland) is het effect minder waarneembaar.”

Volgens woordvoerder Rob Keijzer van Honk wijst de sterke toename er op dat veel mensen die willen verhuizen, hebben gewacht op betere tijden. “Nu de kans op een verkoop lijkt toe te nemen, gaat het bord alsnog in de tuin.” Volgens Keijzer moeten de nieuwe aanbieders waken voor al te veel optimisme: alleen woningen die courant zijn en goed geprijsd, gaan volgens hem snel van de hand. Uit het onderzoek van Honk blijkt dat meer dan de helft van alle aangeboden woningen al meer dan een jaar te koop staat. Bij de huidige verkoopaantallen staat een huis gemiddeld bijna twee jaar te koop.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat het aantal woningverkopen het afgelopen half jaar ligt op ongeveer 10.700 per maand. Dit is op het niveau van 2009 en 2010, en veel hoger dan begin 2013. Toen daalde het aantal verkopen tot 8.700 per maand. Voor de crisis werden gemiddeld maandelijks ruim 16.700 woningen verkocht. Honk verwacht dat deze aantallen de komende jaren niet gehaald worden.

Door Redactie | Gepubliceerd op 7 maart 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email