Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Guy Barker

Foto van Guy Barker Guy Barker is directeur van Palmer Capital Nederland.
 
 
Meer artikelen van Guy Barker

Polen; een sterke economie

De Poolse economie is de 5e economie van Europa en heeft ondanks de crisis de afgelopen jaren een gestage economische groei laten zien. In de Centraal Europese regio is Polen veruit het grootste land met een oppervlakte van 311.000 km2 en 38 miljoen inwoners. Het Bruto Binnenlands Product bedroeg USD 489,8 mln. in 2012.

De Poolse economie groeide in 2013 met 1,6%, wat de laagste groei is sinds 2001 maar de hoogste binnen de Europese Unie in 2013. Het laatste kwartaal was de groei zelfs 2,7%. Voor 2014 wordt een groei verwacht van 2,8%. Het werkloosheidspercentage liep in 2013 terug van 10,6% naar 10,2% eind 2013. De verwachting voor 2014 is dat dit verder zal dalen.

De inflatie bleef op een extreem laag niveau van 0,7% wat een laagte record is voor Polen. Voor 2014 zal deze naar verwachting 1,5% bedragen.

De constructie activiteiten in Polen zijn in 2013 gedaald met 14% ten opzichte van 2012. In 2014 zal deze trend zich keren door de positieve economische ontwikkeling en de grote beschikbaarheid van EU-fondsen voor de aanleg van infrastructuur.

De export zal naar verwachting met circa 10% stijgen daarentegen zal de binnenlandse vraag minder hard groeien en blijft deze laag op een niveau van 2%.

De vastgoedmarkt in Polen

De investeringen in commercieel onroerend goed zijn altijd belangrijk geweest voor de ontwikkeling van een economie. Voor veel institutionele beleggers en private investeerders is vastgoed in Polen -en dan met name in Warschau- belangrijk voor diversificatie in hun beleggingsportefeuille. Een laag risico en een relatief sterk economisch fundament zetten Polen en Warschau op de kaart als een veelbelovende bestemming. Veel internationale bedrijven zullen zich de komende jaren willen vestigen in Polen. Het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed bedroeg in 2013 meer dan EUR 3,2 miljoen bij 60 transacties. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van 2012.

De vraag van internationale beleggers is relatief sterk en focust zich op zowel prime en core assets als value-added opportunities in de steden zoals Gdansk, Krakow, Poznan en Lodz. De Duitse beleggingsfondsen zijn de belangrijkste investeerders gevolgd door Amerikanen, Franse en Britse fondsen. Er begeven zich echter ook steeds meer lokale partijen onder de kopers. Warschau blijft de
meeste favoriete stad waarbij er verschuiving aan het ontstaan is van prime en core assets naar niet centrale locaties en secundaire locaties in Warschau met asset management potentieel.

Rendementen voor A-locaties kantoren in Warschau bedragen ca. 6%, een percentage dat vergelijkbaar is met steden zoals Madrid, Brussel en Amsterdam. De leegstand in Warschau bedraagt 11,8% aan het einde van 2013. Ter vergelijking de leegstand in Amsterdam is 17,3%, in Madrid en Brussel respectievelijk 17,1% en 11%. Aan het eind van het jaar is de leegstand opgelopen door het op de markt komen van een aantal speculatieve projecten. De pijplijn voor nieuwe projecten bedraagt circa 600.000 m2, wat gelijk is aan het aantal verhuurde m2 in 2013. Hiermee zit Warschau in de top 5 van Europa na Londen, Parijs en Moskou.

De indicatoren voor zowel de vastgoedmarkt en economie in Polen zijn positief. De vastgoedmarkt is dynamisch en liquide en zal de komende jaren naar verwachting verder groeien. Bank financiering is beschikbaar waardoor het voor beleggers mogelijk is om interessante rendementen te behalen. Dit alles heeft Palmer Capital er toe doen besluiten om haar activiteiten in Polen de komende jaren verder uit te breiden. In de loop 2014 zal Palmer Capital dan naar verwachting ook met haar eerste Poolse project komen voor Nederlandse beleggers.

Door Guy Barker | Gepubliceerd op 5 maart 2014