Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Opstaan met Eppo Danser van MPC Capital: Durf te investeren in lege kantoren

Koffie, thee of……..?UpstaanEppoDanser

Wij hebben 3 kinderen dus het ontbijt ritueel is op hen afgestemd. Ik ben al heel blij als ik nog de tijd heb voor een lekkere koffie en een yoghurt of een sapje voordat ik vertrek. 

Wie ben je en wat doet je bedrijf?

Mijn naam is Eppo Danser en bij MPC Capital ben ik verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille die we onder management hebben. Mijn voornaamste focus is op de verhuur van onze objecten, alsmede eventuele verkoop hiervan. Daarnaast ben ik ook direct betrokken bij het acquireren van nieuwe objecten.

In onze bestaande portefeuille hebben wij het afgelopen jaar een aantal “priority objects” geselecteerd welke we allen hebben gebrand en die ook een flinke upgrade hebben gehad of nog krijgen. Voorbeelden hiervan zijn New Tide in Rotterdam en New Amstel in Amsterdam. We generen al meteen veel interesse voor deze panden en verwachten er dan ook veel van. Naast onze fondsen kijken we ook naar nieuwe kansen in de markt, we hopen met onze partners een paar mooie transacties te doen het komende jaar om in te spelen op de kansen in de huidige markt.

Wat is jouw ideale werkomgeving?

Ons kantoor zit in het WTC Amsterdam en dat is echt top. Alles wat ik zoek in een werkplek zit hier; Er gebeurt veel, het is druk bevolkt, alle faciliteiten zijn er een de locatie is goed.

Heeft jullie bedrijf te maken met leegstand?

Ja, we zitten nu op 15% van onze totale portefeuille. Er komen binnen nu en twee jaar nog wel wat uitdagingen bij maar door onze nieuwe strategie verwacht ik dat we ons leegstandspercentage in de toekomst positief kunnen bijstellen.

Wat doen jullie zelf aan leegstandbestrijding?

Door onze aanpak hebben we afgelopen jaar 100.000 m2 aan nieuwe contracten en verlengingen kunnen boeken. Behoud van zittende huurders is dan ook één van onze speerpunten. Daarnaast investeren we waar nodig en mogelijk in onze assets en dit zal ook zeker zijn vruchten gaan afwerpen. Veel van de gebouwen die kampen met leegstand verdienen het ook om een nieuw leven te krijgen. Het zijn verouderde kantoren die moeilijk de concurrentie aankunnen, maar liggen wel op goede locaties. Hierdoor moet je als eigenaar ook willen en durven te investeren. Door deze panden kunnen wij ons positief onderscheiden van de concurrentie en zullen we successen boeken.

Wat vindt je een voorbeeld van een succesvolle upgrade?

De projecten van Kroonenberg Groep spreken zeer tot de verbeelding. Zij zijn zeer betrokken en hun topman Lesley Bamberger denkt mee tot aan de kleinste details en zet gebouwen neer als een totaalbeleving en niet alleen als een. The Bank in De Amsterdamse binnenstad is hier het perfecte voorbeeld van, maar ik verwacht ook veel van de nieuwe ontwikkeling aan het Concertgebouwplein. Met dergelijke projecten geef je iets ook iets terug aan de stad omdat dergelijke kwaliteit ook invloed heeft op de omgeving. Rondom deze gebouwen komt ook alles tot bloei. Dit streven wij op onze eigen manier ook na met bijvoorbeeld New Amstel aan de Mr. Treublaan. Dat gebouw verdient gewoon een goede en volledige renovatie en zal na afronding ook veel betekenen voor de directe omgeving.

Welk gebouw zou jij graag aangepakt zien worden?

Met een schuin oog kijk ik altijd naar het Winterthur gebouw op de kop van de Zuidas maar ik heb begrepen dat dit project al vergeven is. Dus dan ga ik voor de vlakbij gelegen Atrium torens, deze komen binnenkort ook leeg en zijn volgens mij enorm kansrijk. Het is een enorm spannende opgave om van deze twee gebouwen een nieuw geheel te maken en met een mooi nieuw concept je te manifesteren op de Zuidas.

Is duurzaamheid belangrijk voor jullie organisatie?

We houden hier altijd rekening mee in onze projecten, we streven het hoogst haalbare na als we aan de slag gaan met een gebouw. Wel speelt het uiteindelijke project budget hier wel in mee en dus gaan we voor realistische ambities die we dan ook waar maken. Niets is zo funest als een ambitie uiten maar deze uiteindelijk niet leveren aan je klanten.

We kijken dan ook vaak naar investeringen die op duurzame wijze positieve invloed hebben op de servicekosten, ook hier creëren we graag een beheersbaar en betrouwbaar kostenplaatje voor onze huurders.

Wie is je favoriete ontwerper?

Ik heb een brede smaak voor goede gebouwen. Van monument tot iconische en vernieuwende architectuur. Zo heb ik dan ook hele mooie dingen gezien van Ben van Berkel en Roberto Meyer maar ook geniet ik van Berlage.

Welke vraag zou jij aan de volgende vastgoedprofessional stellen?

Het toverwoord/slogan voor veel vastgoedprofessionals is “ Het Nieuwe Werken”. Van de volgende vastgoedprofessional wil ik graag weten hoe een werkplek eruit ziet over 5 jaar en in welke mate is hierin het nieuwe werken in geïntegreerd? 

Jij kreeg op jouw beurt de volgende vraag van Maarten de Gruyter: Wat moet er gebeuren voordat(semi) institutionele beleggers gaan investeren in hun de leegstaande panden om hier weer aantrekkelijke producten van te maken , in plaats van het wachten wat ze nu doen?

Wij wachten zeker niet af en zijn volop bezig om kansen te analyseren en hierop direct te reageren. Wij zijn overtuigd dat je eerst goed moet kijken naar je eigen product en dit waar nodig aan te passen. Kwaliteit is hierin zeer belangrijk in combinatie met de juiste locatie en opzet van het gebouw.

Als je hierin goed je huiswerk doet ga je vanzelf kansen creëren. Niets doen is voor ons geen optie. Wel zijn er locaties en gebouwen die zich moeilijk lenen voor een nieuw leven. Dit moet je ook kunnen accepteren en jezelf vervolgens concentreren op de kansen die er wel zijn. Maarten is trouwens bij ons altijd van harte welkom om zijn ideeën en visie hierin met ons te bespreken.

——————————————-

Mattijs Kaak (35) is directeur en mede-eigenaar van SKEPP design + build (sinds 1 december 2013). Deze nieuwe onderneming ontwikkelt, middels design&build, concepten op basis waarvan kantoren identiteit en een ziel krijgen. Een voorbeeld van een succesvol kantoorconcept dat op dit moment door SKEPP over Nederland wordt uitgerold is Het Nieuwe Kantoor: de ultieme werkomgeving voor flexwerkers, starters, gevestigde bedrijven en multinationals. Met Upstaan hoopt Mattijs een tegengeluid te laten horen tegen het negatieve sentiment dat nu veelal klinkt uit diverse vastgoedhoeken.

www.skepp.nl

Door Redactie | Gepubliceerd op 20 januari 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email