Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert ter Mors

Foto van Norbert ter Mors Norbert ter Mors (1961) is directeur-eigenaar van het in 2011 opgerichte RentReview waarin hij zakelijke huurders bijstaat in het (her)onderhandelen van nieuwe en bestaande huurcontracten. Ter Mors heeft 25 jaar ervaring in de vastgoedwereld met directiefuncties bij ondermeer DTZ Zadelhoff en Colliers International.
 
 
Meer artikelen van Norbert ter Mors

Ooit mooie zichtlocaties. Nu locaties zonder uitzicht.

Het is opmerkelijk hoe snel de vraag naar kantoorruimte verandert. En hoe snel bedrijven veranderen. Enerzijds zien we nog steeds de traditionele kantoorgebruiker, maar tegelijkertijd verandert er iets fundamenteels bij de nieuwe, opkomende bedrijven. Ze werken anders.

Bijna alle klanten van RentReview grijpen een aflopend huurcontract aan als gelegenheid om hun bedrijfsvoering te veranderen en aan te passen aan de werkelijkheid van 2012. Cloudcomputing en IT zorgen ervoor dat archief- en serverruimten niet meer nodig zijn. Status en ‘eigen identiteit’ worden ingeruild voor flexibiliteit en gezelligheid. Zo verhuisden wij afgelopen week een traditioneel advocatenkantoor uit een villa in Oud Zuid naar een bedrijfsruimte in Amsterdam Noord. Dat is niet alleen stukken goedkoper, maar ook veel leuker.

Bovendien lijkt er ook structureel het een en ander te veranderen. De mobiliteit en snelheid van werken zijn toegenomen. Bedrijven lijken zich anders te organiseren: een stabiele (kleine) kern, met daaromheen een flexibele schil van (bijvoorbeeld) ZZP-ers. Tijdelijke samenwerkingsverbanden ontstaan en worden, nadat de klus is uitgevoerd, weer ontbonden. Netwerken wordt steeds belangrijker. Werken wordt weer socialer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er weer een trek richting de stad merkbaar is. Wonen en werken groeien weer naar elkaar toe. Eigenlijk volstrekt normaal.

Hoe snel de verandering plaatsvindt realiseer je je pas als je in een van de ‘kansarme’ en volstrekt anonieme kantoorkolossen staat in de verre periferie. Ooit, in de vorige eeuw, nog aangeprezen als ‘zichtlocatie’. Nu hopeloos verloren. Wie wil daar straks nou nog zitten? Het vervelende is dat Nederland, door gebrek aan visie en planning, grotendeels bestaat uit snel aangelegde perifere gebieden. Ooit mooie zichtlocaties. Nu locaties zonder uitzicht.

Door Norbert ter Mors | Gepubliceerd op 25 september 2012