Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Barbara Sanders

Foto van Barbara Sanders Barbara is de schrijvende kracht achter Vastgoedjournaal. Met haar uitgebreide netwerk, opgedaan na een lange loopbaan op de financiële redactie van De Telegraaf, is zij onlangs onze gelederen komen versterken. Haar vlotte en toegankelijke schrijfstijl wordt door lezers en beslissers in de vastgoed- en bouwwereld alom gewaardeerd.
 
 
Meer artikelen van Barbara Sanders

NSI opent nieuw flexkantoor in Rotterdam

Met een lesje geschiedenis en vernieuwing opende voormalig burgemeester Bram Peper donderdagmiddag Het Nieuwe Kantoor (HNK) in Rotterdam. Een concept van vastgoedfonds NSI en bedenker/operator Skepp Property Upgrade. “In het huidige vastgoedklimaat – dat niet bepaald florissant te noemen is – is het een waar feestje om dit innovatieve concept hier uit te rollen”, stelt NSI-ceo Johan Buijs.

HNK kenmerkt zich door de gebruiker centraal te stellen.“Mensen willen aandacht en dat kunnen we ze met deze formule bieden”, vertelt Johan Buijs. HNK Rotterdam ligt aan het Vasteland 78, een kantoor van NSI waar langdurige leegstand dreigde. “In onze pogingen om het pand verhuurd te krijgen kwamen we hier nooit verder dan de long list. Het kantoor was blijkbaar niet meer geschikt voor één huurder”, zegt Buijs. “Eerlijk gezegd is het voor een traditionele gebruiker ook een beetje een onhandig gebouw. Lang en smal.”

NSI ging niet bij de pakken neerzitten en besloot om vorm te geven aan de toenemende behoefte aan flexibiliteit en full service. Het 18.000 vierkante meter tellende gebouw werd samen met Property Upgrade omgetoverd tot een walhalla voor de nieuwe kantoorgebruiker. “Dit past helemaal in onze strategie om ons te richten op multifunctionele kantoren”, aldus een tevreden Buijs. “Mede door de fusie met VastNed O/I heeft de portefeuille van NSI veel potentie voor dergelijke concepten.”

‘Wij mogen zelf geen limonade schenken’

Rental Director Paul Jansen: “Je loopt hier binnen voor een kop koffie maar je kunt net zo goed 10.000 vierkante meter huren voor vijf jaar. Alles is mogelijk.” Het allergrootste verschil met tegenspeler Regus? “Wij zijn eigenaar van het pand. Gebruikers doen rechtstreeks zaken met ons. Er zit niemand tussen. “NSI richt zich met het concept niet alleen op zzp ‘ers maar zeker ook mkb ‘ers. “De drijvende kracht achter onze economie”, aldus Buijs.

Hij is het dan ook maar gedeeltelijk eens met professor Piet Eichholtz, die vorige week in een interview met Vastgoedjournaal beweerde dat flexoffices geen lang leven zijn beschoren. “Kantoor houden in een kroeg of bij Starbucks? Ondernemers kunnen daar geen vestigingsadres krijgen, bij ons wel”, zegt Buijs. Hij onderkent wel de noodzaak van gezelligheid. “Mensen willen zich graag ergens thuis voelen. Daarom is er extra aandacht besteed aan de ontmoetingsruimten. Vooral zzp ‘ers hebben behoefte aan contact om ervaringen te delen, ideeën te toetsen en gelegenheidsformaties te vormen.“

Om die gezelligheid te garanderen is Bonbon Party Service aangetrokken als horecapartner “Wij mogen als vastgoedbedrijf niet zelf de limonade schenken.” Bon Bon doet de exploitatie geheel voor eigen rekening en risico. Niet alleen mensen die komen werken maar ook buurtbewoners zijn van harte welkom om een kop koffie te drinken”, aldus business development manager Thor Uiterwaal. Op de eerste verdieping runt Investor Momentum het businesscenter. Vanaf de tweede verdieping kunnen gebruikers turn-key kantoorruimtes of vergaderruimtes huren, voor een korte of langere periode.

HNK is een nieuwe spannende tak van sport voor NSI. “maar dat wil niet zeggen dat alle lege kantoren (25% van de portefeuille) van NSI nu worden omgeturnd tot flexformules. “Ongeveer 15% van ons bezit is geschikt voor HNK, en ongeveer 5% voor de Spaces-formule.” Dit luxe concept vestigde zich onlangs in De Rode Olifant in Den Haag. Het historische en gezichtsbepalende pand dat lange tijd leegstond kwam in handen van NSI door de fusie met Vastned OI.

NSI gaat voor drie varianten van flexibele verhuur. Spaces is het hoogste niveau, deze aanbieder zit op toplocaties. Dan komt de binnenstedelijke variant, zoals HNK in Rotterdam En als derde concept heeft NSI een HNK-light variant, zonder al te veel franje. Buijs vertelt dat de Belgische dochter Intervest ook bezig is met flexkantoren. “Grensoverschrijding geeft ons de kritische massa om kosten te drukken.”

De financiële gein zit in de hogere omzet

De financiële gein voor NSI, zit volgens Buis in het feit dat er in een flexoffice meer verdiend wordt per vierkante meter. Op een normale kale huurprijs verdienen we gemiddeld €120 effectief per vierkante meter,“Bij flexibele verhuur kunnen wij veel efficiënter omgaan met de beschikbare ruimte plus we halen meer inkomsten uit de service die wij bieden. De bestuursvoorzitter denkt ook dat bedrijven die nu huizen in grote kantoren van NSI ook hun weg zullen vinden naar HNK. “Bestaande klanten weten dat als ze in Rotterdam of Amsterdam moeten zijn, ze bij HNK aan het goede adres zijn voor een meeting of een kop koffie. Maar ook grote buitenlandse bedrijven kunnen hier terecht als ze tijdelijk kantoor willen houden in Nederland.”

Buijs vindt het jammer dat financiers en taxateurs nog steeds zo traditioneel denken. “Flexibele huren vallen nog steeds moeilijk in dat wereldje”. 

Door Barbara Sanders | Gepubliceerd op 26 oktober 2012