Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Neprom is nog somberder over productie nieuwbouw

De Neprom, het platform van Nederlandse ontwikkelaars, is nog somberder geworden over de productie van nieuwbouwwoningen volgend jaar. Was eerst gedacht dat in 2013 circa 50.000 woningen zullen worden
gebouwd, de Neprom gaat er nu van uit dat het er slechts 40.000 gaan worden, een halvering in vergelijking
met de periode voor de start van de crisis in 2008.

De Neprom baseert zijn schatting op de bouwplannen van projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en gemeenten. Dat de bouw verder wegzakt komt volgens de Neprom mede door het Kunduz-akkoord. Daarin is afgesproken dat starters op de woningmarkt volgend jaar geen spaarhypotheek meer kunnen afsluiten. Ze moeten beginnen met aflossen, als ze hun rentelasten van de belasting willen aftrekken. Dat betekent hogere lasten voor mensen die hun eerste huis kopen, en dus dat nieuwe woningen minder aantrekkelijk worden.

Omdat starters met hogere maandlasten geconfronteerd worden, zullen ze volgens Fokkema minder geneigd zijn een huis te kopen. Als er minder vraag is bij starters, zullen de huizenprijzen verder dalen. En in dat geval durven huizenbezitters hun huis nog niet te verkopen en blijven ze zitten waar ze zitten, zo vreest Fokkema.

Hoewel partijen zoals VVD en CDA compensaties voor starters in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen, heeft Fokkema daar weinig vertrouwen in. Hij denkt dat dit enkel “lapmiddelen” zullen zijn die de groep maar heel gedeeltelijk kunnen compenseren. “Je moet deze maatregel niet nu invoeren, niet eenzijdig en zeker niet op dit moment”, laat Fokkema weten.

NEPROM pleit voor een fiscale stimulans voor het aflossen van hypotheken, zowel voor starters die een hypotheek nemen, als voor huizenbezitters die al een hypotheek hebben. Ook vindt de vereniging dat hypotheekvoorwaarden voor starters juist soepeler moeten worden. Zo zouden hypotheekverstrekkers ook moeten kijken naar de carrièreperspectieven van starters.

Door Redactie | Gepubliceerd op 10 september 2012

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email