Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Norbert ter Mors

Foto van Norbert ter Mors Norbert ter Mors (1961) is directeur-eigenaar van het in 2011 opgerichte RentReview waarin hij zakelijke huurders bijstaat in het (her)onderhandelen van nieuwe en bestaande huurcontracten. Ter Mors heeft 25 jaar ervaring in de vastgoedwereld met directiefuncties bij ondermeer DTZ Zadelhoff en Colliers International.
 
 
Meer artikelen van Norbert ter Mors

‘Nederlandse vastgoedmarkt staat aan vooravond van afschrijvingsronde van Ierse proporties’

Wellicht is het langzamerhand tijd om de waarheid onder ogen te zien: de Nederlandse vastgoedmarkt staat voor een afschrijvingsronde van Ierse proporties. Alle pogingen om de waarheid te verdoezelen zijn op een mislukking uitgelopen. Zo werd afgelopen week het kantorenconvenant, bedoeld om de leegstand te bestrijden door sloop, die maanden na ondertekening door haar eigen initiators alweer onderuit gehaald. En de Eurocommerce veiling blijkt een rituele dans waarin de banken de panden aan zichzelf verkopen om vervolgens te “wachten op betere tijden.”

Elke oplossing is tot nu toe een schijnoplossing gebleken met slechts 1 doel: Uitstel van executie. Of zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: “We are kicking the can”. In het doodlopende vastgoedsteegje hebben we telkens een trap gegeven tegen het lege colablikje. Maar nu komt de muur in zicht. Het spel houdt op.

Het is tijd geworden om af te schrijven. De waarde van ons vastgoed, zowel residentieel als commercieel, is direct gerelateerd aan ons leenvermogen. Dit leenvermogen, en dus de vastgoedprijzen, heeft door een combinatie van lage rente en irreële leverage astronomische proporties aangenomen. Inmiddels is ons leenvermogen drastisch gereduceerd. Dat zal zo blijven. Banken eisen meer eigen geld bij het aangaan van een financiering. Bovendien heeft Basel III ervoor gezorgd dat de banken sowieso liever geen vastgoed meer financieren. En als straks de rente weer oploopt wordt ook de laatste poot onder de vastgoedstoel weggezaagd.

In Ierland is de waarde van het vastgoed, sinds het uitbreken van de crisis, met 40-60% gekelderd. Banken zijn erdoor aan het infuus geraakt en genationaliseerd. De Ierse staat, voor de crisis in blakende gezondheid, zit inmiddels opgezadeld met enorme schulden. En een groot deel van de Ierse bevolking heeft zijn (vermeende) vermogen zien verdampen.

In de afgelopen jaren heeft het IMF Nederland herhaaldelijk in hetzelfde rijtje als Spanje en Ierland gezet. Ook in Nederland was de (vermeende) welvaarts- en vermogensgroei voornamelijk gebaseerd op de waardestijging van ons vastgoed. Onder verwijzing naar ons collectieve pensioenvermogen werd de waarschuwing van het IMF telkens weer in de wind geslagen.

Alle marktsignalen wijzen er inmiddels op dat, alle noodreparatiepogingen ten spijt, de lemen voeten van de Nederlandse lemen vastgoedreus beginnen te scheuren. Het zaakje staat op instorten. Omstanders doen alvast een flinke stap achteruit. Wegblijven is het devies. Wie zich een voorstelling wil maken van de situatie na de ‘marktcorrectie’ kan een goedkope vlucht naar Ierland of Spanje nemen. De bevolking heeft een flinke veer ingeleverd, maar het leven is er gewoon doorgegaan. Maar de vastgoed is geïmplodeerd en grotendeels bij de Bad Banks terechtgekomen, die op hun beurt weer in handen zijn geraakt van de staat.

Door Norbert ter Mors | Gepubliceerd op 12 oktober 2012