Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Miljard steun voor vastgelopen woningmarkt en bouwsector

De op slot geraakte woningmarkt krijgt een flinke impuls. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP hebben gisteravond graingerlaat een principeakkoord gesloten. Die moet tot 2017 meer dan een miljard euro vrijmaken om de woningmarkt (en daarbij de vastgoed- en bouwsector) weer uit het slop te trekken. De betrokken fracties in de Tweede Kamer bespreken het akkoord vandaag. Daarna volgt een persconferentie nadere details bekend worden gemaakt.

Het zou gaan om een plan waarin de BTW op onderhoud en renovatie  een jaar lang wordt verlaagd van 21 naar 6%. Dit zou huizenbezitters stimuleren hun woning op te knappen, waardoor de bouwsector een impuls krijgt. Bovendien hoeven bestaande woningbezitters nog maar de helft van de hypotheek verplicht af te lossen. De andere helft mag fictief worden afgelost, met jaarlijks dalende hypotheekrenteaftrek. Starters zouden hun hypotheek in 35 jaar volledig moeten aflossen. De verhuurdersheffing voor corporaties blijft wel overeind maar iets minder heftig. Zij hoeven tijdelijk maar €1,75 miljard af te dragen in plaats van de geplande €2 miljard. De huurverhoging voor mensen met een inkomen boven de €43.000 van maximaal 9% zou terug gaan naar 6,5%.

Belang voor de economie is groot

Minister Blok zei dat hij ‘erg tevreden’ is. Volgens premier Mark Rutte zijn de kosten van de aanpassingen van de plannen beperkt. Blok zei dat de besprekingen het hele kabinet raakten en dat Rutte er daarom bij was. Het is ‘heel goed’ en in het belang van de gehele economie dat er nu een akkoord is, vindt Blok. Aanpassing van de kabinetsplannen was nodig omdat er in de Eerste Kamer onvoldoende steun voor bestaat. In de Senaat hebben PvdA en VVD geen meerderheid. Eerder probeerden de ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zaken te doen met het CDA, maar dat mislukte.

Onderzoeks- en adviesbureau Ecorys wil een stapje verder gaan en pleit voor een doorstarterslening.  De doorstarterslening is een vervolg op de starterslening. Het is een renteloze lening die ervoor moet zorgen dat mensen een nieuwbouwhuis gaan kopen waar ze normaal het geld niet voor hebben.

“Het zijn hele moeilijke tijden voor de bouwsector en consumenten zijn onzeker. Dit is net het duwtje in de rug dat ze kunnen gebruiken om beslissingen te nemen die ze anders niet zouden nemen en waardoor er meer woningen gekocht kunnen worden”, is de uitleg. Volgens Ecorys zou de regeling voor een korte periode gelden, om zo de ergste dip in de woningmarkt te overbruggen. Het resultaat volgens het adviesbureau: een aanzienlijke stimulans voor de bouwsector en extra inkomsten voor de staatskas.

BTW-verlaging nieuwbouw had pas echt geholpen

Brancheorganisatie NVB is niet erg te spreken over de gevolgen van de onderhandelaarsdeal: “Door BTW-verlaging voor nieuwbouw te verlagen, had de bouw pas echt een boost gekregen”, aldus directeur Nico Rietdijk. “Hoopvol zijn wel de woorden van premier Rutte, die zei dat het kabinet dit wel moest doen omdat de situatie in de bouw het economisch herstel tegenhoudt. Daarmee is eindelijk geluisterd naar de oproepen voor steun vanuit de sector.” Volgens Rietdijk blijft het vreemd dat de nieuwbouw – echte zorgenkindje van de bouw  – straks verhevigde concurrentie ondervindt van de btw-verlaging op verbouwingen. “De vraag is verder of de maatregelen voor de huursector voldoende zijn om de corporaties en andere verhuurders weer te laten investeren. Want de werkgelegenheid in de bouw is alleen met investeringen gediend.”

Blijkbaar denken beleggers daar iets anders over. De aandelenkoersen van de grote beursgenoteerde bouwers schoten gemiddeld met 5% omhoog.

Door Redactie | Gepubliceerd op 14 februari 2013

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email