Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Taco Ulrich

Foto van Taco Ulrich Taco Ulrich is directeur van Westplan Investors NV en is verantwoordelijk voor investor relations. Voorafgaand aan zijn indiensttreding bij Westplan Investors NV was hij eigenaar van makelaarskantoor HRS Makelaardij en werkzaam bij FDC, een verzekeringskantoor. De heer Ulrich is afgestudeerd aan de HEAO (Sales en Marketing ) in Den Haag en heeft zijn ‘Master of Studies in Real Estate’ afgerond aan de Amsterdam School of Real Estate (Universiteit van Amsterdam).
 
 
Meer artikelen van Taco Ulrich

Mikken op markten buiten het vizier?

Vastgoedspecialisten worden regelmatig aangeklampt met de vraag: ‘In welke stad moet je nu zijn als het gaat om investeren in appartementencomplexen?’ En het liefst wil de vragensteller dan de naam horen van een grootstedelijk gebied, waar de rest van de investeerders nog niet op mikt. Echter, de huidige mate van transparantie maakt het onmogelijk dat een economisch dynamisch gebied lang onder de radar blijft van marktanalisten. Maar je kan wel gebieden identificeren, waarvoor institutionele beleggers verhoogde belangstelling blijken te hebben. Dit soort gebieden heeft een aantal eigenschappen gemeen. Ten eerste een solide economische structuur, die goed is voor een stijgende vraag naar woonruimte op de middellange termijn. Ten tweede een bevolkingssamenstelling met een significant aandeel potentiële huurders.

Operational efficiency
Wie ziet dat die twee factoren voldoende zijn ingevuld, kan dus besluiten om de institutionele beleggers voor te zijn. Snel kopen en dan rustig wachten tot zij ook komen! Gaat dat automatisch gebeuren? Nee, institutionele beleggers komen alleen als de marktvoorraad van objecten groot genoeg is om er portefeuilles mee te maken die operational effeciency bieden.

Het zijn dus nooit bescheiden plekken, die de aandacht trekken. Wel kunnen het steden zijn waar de Nederlandse investeerder in Amerikaans vastgoed minder over nadenkt.

Stijgende huurprijzen
Steden als Nashville (Tennessee), San Antonio (Texas) en Greenville (South Carolina) zijn bijvoorbeeld wat minder top-of-mind. Hoe dan ook laten deze drie gebieden een interessante ontwikkeling zien in termen van gemiddelde bezettingsgraad (95,8%, 94,4% en 95%). De huren stijgen er twee keer zo hard of harder dan in andere metropolen. Dus een investeringsmaatschappij die zijn vak verstaat, blijft zeer alert ten aanzien van deze gebieden. Toch staat alertheid niet gelijk aan meedoen met de grote investeerders.

Te grote belangstelling
Het is verstandig om goed letten op de mate van belangstelling vanuit institutionele beleggers. Die kan namelijk ook te groot zijn. Denk aan een plotselinge, brede kapitaalstroom die het plaatselijke evenwicht tussen aanbod en vraag tijdelijk ontwricht. Wie de fundamentals van de lokale markt niet kent, kan dan op een verkeerde manier in de stroom worden meegenomen en aan lager wal stranden. Een andere uitdaging betreft de groeiende vraag naar kwaliteit en uitstraling van huurwoningen in deze gebieden. Die is er. Maar hoe groot is de lokale vraag? Gevoel voor de lokale markt –en dus ervaren mensen ter plaatse– blijven onmisbaar.

Door Taco Ulrich | Gepubliceerd op 26 oktober 2012