Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Meer woningbezitters leggen zich neer bij WOZ-waarde

Het aantal bezwaren van woningbezitters tegen de zogenoemde WOZ-waarde van hun huis is gehalveerd. “Het Mortgage Calculatorafgelopen jaar is de woningmarkt tot rust gekomen. Daarmee is ook de WOZ-waarde voor veel woningbezitters op een realistisch marktniveau gekomen”, laat de Waarderingskamer weten.”

Uit voorlopige cijfers van deze toezichthouder blijkt dat dit jaar 1,7% van de huiseigenaren bezwaar heeft aangetekend tegen de door hun gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Vorig jaar was dat 3,4%.

Een andere oorzaak van de drastische afname van het aantal bezwaren, is volgens Gieskes vermoedelijk dat gemeenten gebruikmaken van betere gegevens om de waarde te bepalen. „Gemeenten hebben daar de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd”, zegt hij.

Lagere belastingen door lage WOZ-waarde

De hoogte van de WOZ-waarde heeft effect op verschillende belastingen die een woningbezitter betaalt. Een lage waarde betekent veelal belastingvoordeel.

Een te lage WOZ-waarde is echter niet altijd gunstig voor woningbezitters bij de verkoop van hun huis omdat veel potentiële kopers die waarde beschouwen als bovengrens. Dat speelt mogelijk ook een rol bij de daling van het aantal bezwaren, nu de kans dat een woning wordt verkocht, door de verbeterde marktomstandigheden groter is geworden.

Door Redactie | Gepubliceerd op 27 april 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email