Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Lente op de woningmarkt, prijzen stijgen voor het eerst sinds jaren

Voor het eerst in drie jaar zijn de huizenprijzen op jaarbasis gestegen. Woningen werden in het eerste kwartaal verkocht (2)van dit jaar gemiddeld 1,2 procent duurder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM vandaag bekendgemaakt.

‘Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen’, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. De prijs van de gemiddeld verkochte woning kwam in het afgelopen kwartaal uit op 209.000 euro. De woningmarkt wordt volgens de NVM-topman vooral gestuwd door het toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage hypotheekrente.

Het aantal verkochte woningen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift. De NVM-makelaars verkochten in de eerste 3 maanden van dit jaar 24.360 huizen, liefst 41,5% meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In de totale huizenmarkt zijn er naar schatting 32.700 woningen verkocht.

De NVM signaleert al langer dat het beter gaat op de woningmarkt vergeleken met een jaar geleden, toen het nog slecht ging met de huizenverkoop. De brancheorganisatie sprak onlangs al van ‘voorjaar op de huizenmarkt.

Vrijstaande woningen blijven achter in prijsherstel

Hukker plaatst wel de kanttekening dat het eerste kwartaal van 2013 ‘het absolute dieptepunt’ was voor wat betreft de woningverkoop. Dat had toen te maken met aangescherpte regels rond de hypotheekverstrekking. Vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar zijn er 8,1% minder woningen verkocht.

De prijzen van vrijstaande woningen gingen in het afgelopen kwartaal nog wel omlaag, met 1%. Populaire starterswoningen zoals de tussenwoningen (plus 0,5%), hoekwoningen (plus 2,2% ) en appartementen (plus 2,9%) werden daarentegen meer waard.

Door Redactie | Gepubliceerd op 14 maart 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email