Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Kunstenares schiet eigenaren lege winkelpanden te hulp

Wat hebben kunst en winkelleegstand met elkaar te maken? Leegstand is een steeds toenemend probleem, ook in Hilversum. EvelineDorlandDe gemeente probeert op diverse manieren de leegstaande winkelpanden tegen te gaan. Eveline Dorland wil hier met haar project Kunst Kogel op een kunstzinnige manier haar steentje aan bijdragen. Vastgoedjournaal sprak uitgebreid met haar over dit project en de mogelijkheden om het leegstaande vastgoed onder de aandacht te brengen met kunst. 

Hilversum heeft diverse winkelstraten die te kampen hebben met leegstand, zoals de Havenstraat, de Gooische Brink, de Bussumerstraat en de Kerkstraat. Leegstand zorgt voor een vervallen straatbeeld en maakt de drempel voor startende ondernemers nog groter.

Positieve rol
Eveline Dorland is docent theaterdans en choreograaf en wil met haar project Kunst Kogel een positieve rol spelen in de leegstandsproblematiek. Dorland hoopt met Kunst Kogel de toestroom van winkelend publiek in het centrum te vergroten, het straatbeeld te veraangenamen, kunstenaars ruimte/een podium te geven om zich te ontwikkelen en publiek te inspireren om na te denken over stedelijke ontwikkeling.
Volgens Dorland profiteren de gevestigde ondernemers van dit project, omdat de winkelstraten met de kunst een aanzuigende werking zal hebben. Ondernemers krijgen de kans om publiek kennis te laten maken met hun producten en diensten, door de omlijsting van de presentaties te sponsoren.

Creatief omgaan met leegstand
“Wij zetten kunst in om op zeer lokaal niveau een buurt zichtbaar te maken. Winkelgebieden waar leegstand heerst hebben onze interesse. Waar ruimte is, is ontwikkeling mogelijk”, vertelt Dorland. Zij strijkt met Kunst Kogel tijdelijk neer in lege winkelpanden om het publiek mee te laten denken over de toekomst van het pand. Het leegstaande vastgoed wordt bijvoorbeeld gebruikt om creatieve workshops in te geven.

“Professionele kunsteducatoren werken met amateurs aan kunstwerken, geïnspireerd door deze locaties. We werken naar een locatietheatervoorstelling toe waarbij omliggende ondernemers input geven door producten te faciliteren. De locatie en de ondernemers in de omgeving zijn de inspiratie, meedenken en samenbrengen is de drijvende kracht achter Kunst Kogel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kledingzaak die de aankleding verzorgt van een toneelscène, een kampeerwinkel kan decorattributen aanbieden waarmee de kunstenaar in zijn workshop aan de slag gaat en omliggende horeca-ondernemers kunnen een culinaire amuse serveren welke bij de scène en de locatie past”, zegt Dorland.

Publiek aan het denken
Dorland geeft enkele voorbeelden die tot de verbeeldingen spreken. “De kunst die ik wil maken heeft een interactief karakter en heeft inhoudelijk de bedoeling om het publiek aan het denken te zetten over het onderwerp. Alle kunst begint vanuit de locatie, het zijn dus werken die je in principe niet kunt bedenken op een andere plaats want ze integreren met het pand of gaan over dat pand en de omgeving. Ik zal enkele voorbeelden geven. In een straat waar relatief veel biologische en duurzame ondernemers zitten kan een kunstwerk gemaakt worden waarbij de kunstenaar het winkelend publiek ‘aanspreekt’ op bewust consumeren. Een leegstand pand met een mooie architectuur kan door een zanggroep worden gebruikt om een akoestisch interessant stuk ten gehore te brengen. Zo komt het publiek het pand in en wordt het weer interessant om naar te kijken. Misschien zit er tussen het winkelend publiek wel een nieuwe ondernemer die in dit pand wil gaan starten, ze hebben op deze manier direct een gevoel bij het pand. Maar ook een optie is om in een lege winkel deel te nemen aan een fotografieworkshop waarbij bijvoorbeeld de opdracht wordt gegeven om een foto te maken van het gezicht van de straat. Kunst en leegstand komen zo samen en de kunst geeft een positieve uitwerking aan de leegstand.”

“Omdat Hilversum een mediastad is, waar videokunst een flink vertegenwoordigde discipline is, is het ook denkbaar dat we videoprojecties vanuit panden de straat op projecteren op een manier dat het niet stoort, maar wel opgaat in de karakteristieken van het gebied”, besluit Dorland.

Op zoek naar locaties
Een eerste concept van Kunst Kogel vindt plaats op de Bussumerstraat in Hilversum. Kunst Kogel zoekt nog naar geschikte locaties om de leegstand creatief onder de aandacht te brengen. Aanmelden kan via de website.

Door Redactie | Gepubliceerd op 9 november 2014

Dit bericht is geplaatst in Algemeen
Tags: , , , .
LinkedIn Twitter NUjij
Print Friendly, PDF & Email