Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Rogier Hentenaar

Foto van Rogier Hentenaar Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.
 
 
Meer artikelen van Rogier Hentenaar

KPMG brengt vastgoedsector enorme imagoschade toe

Het nieuws van de onderverhuur van het KPMG-hoofdkantoor is als een bom ingeslagen. Maar wie al vaker in de Amstelveense kantoorkolos rondliep, die zal niet verbaasd zijn. Je kon er op de begane grond een kanon afschieten, zo weinig mensen liepen er rond. Daarmee heeft KPMG een nieuw blok aan het been gekregen. Naast de imagoschade door de leegstand van het oude kantoor en de talloze affaires, wacht KPMG nu een forse financiële strop. Eén ding is zeker: de winst op de verkoop van het oude kantoor zijn de honderden KPMG-partners nu al kwijt.

Wie al vaker rondliep in het 57.572 m2 grote hoofdkantoor (en bijna 1700 parkeerplaatsen) van KPMG aan de Laan van Langerhuijze die moet de verlatenheid van de enorme ruimtes al lang zijn opgevallen. Het ziet er prachtig uit van binnen maar er loopt nauwelijks een kip rond. Een KPMG-er vertrouwde me vorig jaar nog toe dat het in 2010 betrokken pand nog maar de helft van de mensen huisvest als oorspronkelijk gepland. Het was al raar dat KPMG zo’n groot nieuw kantoor nodig had, terwijl de meeste KPMG-medewerkers – accountants, fiscalisten en management consultants – geacht worden op de locatie van hun opdrachtgevers te werken. Met de kennis van nu weten we dat het nieuwe kantoor alleen maar uit winstbejag is gebouwd. De partners speelden met weinig kennis van zaken voor ontwikkelaar en de ontwikkelwinst van naar verluidt zestien miljoen euro is prettig onderling verdeeld (drie ton de man/vrouw). De keerzijde was een lang (van 2009 tot 2024) en duur huurcontract met de vier door IVG beheerde vastgoedfondsen die elk delen van het ‘Office Center Amstelveen’ in belegging hebben.

Boemerang

En juist dat dure huurcontract gaat nu als een boemang werken. Die slaat zelfs zo hard terug dat gevreesd moet worden dat de KPMG-partners financieel flink op achteruit zullen gaan. KPMG mag pas in 2019 20.000 m2 ‘teruggeven’, tot die datum moet de volle mep aan huur worden betaald. Naar verluidt hebben de IVG-fondsen in 2009 voor het kantoor €250 miljoen neergelegd. Dat kan wel kloppen. IVG meldt dat voor de helft van het gebouw dat in het fonds IVG EuroSelect 17-Amstelveen is geparkeerd, €99,5 miljoen aan equity is opgehaald bij voornamelijk Duitse particuliere beleggers. Ik schat dat er jaarlijks voor het hele pand €10 miljoen aan huur betaald moet worden.

Het is mij nog niet duidelijk of KPMG nu een deel wilt onderverhuren of het gehele pand zoals de Telegraaf vandaag op de voorpagina meldt. Dat maakt eigenlijk niets uit want ik kan nu al vertellen dat de onderverhuur niet gaat lukken. Niet voor 10.000 m2 en niet voor de volle 57.572 m2. De bedrijfsmakelaars met wie KPMG is gaan praten zullen de verhuuropdracht uit beleefdheid hebben aangenomen maar ze zullen er vast geen enkel vertrouwen in hebben dat ze nieuwe huurders voor zullen vinden. Ga maar na: eindgebruikers die 10.000 m2 of meer zoeken zijn vrijwel niet vinden. En als ze er wel zijn willen ze niet in een besmet pand van KPMG, hoe modern ook, zitten. Bovendien: op een steenworp verderop waart het spook van het voormalige KPMG kantoor dat nog steeds op een huurder wacht. En die is waarschijnlijk een heel stuk goedkoper en ligt veel dichter bij het winkelhart van Amstelveen. Kortom, een onbegonnen karwei.

Dramatische afloop

Naast de talloze affaires die KPMG teisteren die een onvoorstelbare hard klap geven op de integriteit en imago van deze eens zo deskundig geachte financiële dienstverlener, wacht nog een financiële klap van miljoenen aan overbodig geworden huur die wel betaald moet worden. En daarmee smelt de ontwikkelwinst van 2009 in rap tempo weg.

Dit spelletje van ontwikkelaartje spelen en gebouwtje verkopen loopt dramatisch af: Verliezen voor KPMG en verliezen voor de aandeelhouders in de IVG fondsen die in 2019 of 2024 met een vrijwel onverkoopbaar gebouw in de maag zitten. Ben dus zeer benieuwd wat de internationale KPMG-organisatie gaat doen, zij kan deze door de Nederlandse tak toegebrachte enorme imagoschade niet over haar kant laten gaan.

Door Rogier Hentenaar | Gepubliceerd op 23 mei 2014