Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Ewoud N. Swaak

Foto van Ewoud N. Swaak Ewoud N. Swaak is oprichter van Westplan vastgoedinvesteringen en directeur in de Verenigde Staten, waar hij tevens honorair consul der Nederlanden is voor de staten Georgia en South Carolina.
 
 
Meer artikelen van Ewoud N. Swaak

Kleinere huurwoning is trend in VS

In de Verenigde Staten is het al lang niet meer hip om over grote hamburgers te spreken die worden gesupersized. McDonalds probeert met man en macht kleinere, gezondere porties te serveren.

Een vergelijkbare trend is ook aanwezig in de vastgoedbranche: de gemiddelde Amerikaan kan ruimschoots kiezen uit kleinere, sociale (huur)woningen. In Nederland kunnen wij dat echter niet.

Trek naar de stad
Net als in Nederland is er in de afgelopen 20 jaar een duidelijke trend, waarbij men in Amerika naar de grote stad trekt. In de afgelopen jaren zijn voor het eerst ook meer woningen in de grote steden dan in de suburbs gebouwd. Mensen willen dichtbij hun werk wonen, zonder al te veel reistijd. Steeds meer mensen ambiëren een live-work-play woonomgeving. Alle sociale beleving bij elkaar dus.

Daarbij komt ook nog de trend dat er steeds meer één persoonshuishoudens komen. Het traditionele gezin met 1,8 kinderen en een hond is nog steeds een grote afnemer van woningen, maar de groep één persoonshuishoudens is veel sterker gestegen. Tot zover allemaal paralellen met de Nederlandse markt. Maar daar waar in Nederland het aanbod van (huur)woningen in grote lijnen gelijk is gebleven, is dat in de VS sterk veranderd en aangepast aan de demografische trends en marktbehoeften.

Afgestemd op nieuwe gezinnen
Nieuwe appartementen zijn in de VS veel kleiner, beter afgestemd op de nieuwe gezinssamenstellingen en hogere (woon)lasten in de stad. Belangrijk is ook dat het  accent van de leefomgeving van de bewoners veel meer gericht is op het exterieur van het appartement dan daar binnen. Moderne appartementencomplexen hebben een clubhouse met coffee corner, fitness ruimte, yoga studio, zwembad, keuken en woonkamer indien je voor veel gasten wilt zorgen. En zo gaat de lijst door. Dit zijn overigens appartementen die voor modale inkomens worden gebouwd.

Ik realiseer me dat ik hiermee klink als die Amerikaanse toerist die alles in zijn (mijn nieuwe) thuisland beter vindt. En in de jaren negentig luidkeels verkondigde hoeveel groter alles was. Maar in mijn optiek is de (huur)woningmarkt in de VS met kleinere appartementen en aangepast aan een nieuwe lifestyle nu wel echt vele malen beter geregeld en duidelijk geënt op de eisen van de tijd.

Door de beperkte marktwerking in Nederland en de sterk verouderde huurwetgeving zijn marktpartijen in Nederland gewoonweg niet in staat om snel in te spelen op een  drastisch veranderende vraag in de markt.

Door Ewoud N. Swaak | Gepubliceerd op 2 november 2013