Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief
  • Maandelijkse e-magazine
  • Wekelijkse updates
  • 60.000 lezers!

Vul hier uw e-mail in:

Vastgoedvergelijker

Taco Ulrich

Foto van Taco Ulrich Taco Ulrich is directeur van Westplan Investors NV en is verantwoordelijk voor investor relations. Voorafgaand aan zijn indiensttreding bij Westplan Investors NV was hij eigenaar van makelaarskantoor HRS Makelaardij en werkzaam bij FDC, een verzekeringskantoor. De heer Ulrich is afgestudeerd aan de HEAO (Sales en Marketing ) in Den Haag en heeft zijn ‘Master of Studies in Real Estate’ afgerond aan de Amsterdam School of Real Estate (Universiteit van Amsterdam).
 
 
Meer artikelen van Taco Ulrich

Klein percentage, grote gevolgen

Tijdens de lunchpresentatie van Rob Carter, COO bij Westplan Investors, voor onze investeerders werden de Rob_Westplanontwikkelingen op de Amerikaanse woningmarkt scherp geanalyseerd. Volgens mijn Amerikaanse collega staan nog steeds 1 op de 5 woningen onder water qua hypotheek. De bescheiden opleving op de koopwoningmarkt zal hier nog niet veel verandering in brengen. Het herstel, en dat er herstel komt is zeker, zal naar zijn verwachting zeer ‘tam’ verlopen.

Rob Carter: “We zien een raar fenomeen in de VS. Potentiële kopers kunnen geen huis vinden, want het aanbod van koopwoningen in bepaalde segmenten is beperkt. Dit komt doordat mensen hun huis niet te koop kunnen zetten, omdat de opbrengst niet voldoende is om de hypotheek af te lossen. Dit heeft een prijsopdrijvend effect, maar wel van bescheiden omvang”.

Een opvallende verschuiving begint zich meer en meer af te tekenen. Het percentage huiseigendom versus huren verandert mogelijk meer dan verwacht.

In de hoogtijdagen van de verkoopmarkt lag het percentage gemiddeld net onder de 70%. Het meerjarig gemiddelde over de afgelopen 50 jaar lag rond de 64%.

Doordat het heel lastig is om een hypotheek te krijgen en het nu nog duidelijker geworden is dat een koopwoning ook meer kosten met zich meebrengt dan alleen de hypotheekrente, verwacht onderzoeksbureau REIS dat het percentage naar 62% gaat. Kortom 38% van de Amerikaanse huishoudens zal  zich blijvend op de huurmarkt begeven.

Zal dat kleine stapje van 64% naar 62% nou veel effect hebben op de huurmarkt? Wel als je je realiseert dat het over in totaal 115.000.000 huishoudens gaat, kortom ruim 2,3 miljoen huurders.

Voor meer informatie, klikt u dan hier.

Howeownership_column_Westplan

Door Taco Ulrich | Gepubliceerd op 12 maart 2013